Óvatos költségvetési tervezet

Elfogadta a kormány a jövő évi állami költségvetés tervezetét – jelentette be Emil Boc kormányfő tegnap, hangsúlyozva, hogy óvatos, felelős, előrelátó jogszabályt dolgoztak ki.

A jövő évre 2,1 százalékos gazdasági növekedéssel és 1,9 százalékos államháztartási hiánnyal számolnak. A béreket és a nyugdíjakat befagyasztják – az országos bruttó átlagbért 2117 lejre becsülik 2012-ben –, az euróövezethez való 2015-ös csatlakozási céldátumot fenntartják. A tervezetet a Nemzetközi Valutaalappal folytatott tárgyalások után dolgozták ki, néhány miniszter azonban kevesellte a tárcának jutó pénzt, ezért késett hat hetet (október 15-ig kellett volna előterjeszteni). A parlamentbe jövő héten küldik át.

A 2012-es bevételeket 195,3 milliárd lejre szabta a kormány, a kiadásokat 206,5 milliárdra. A befektetésekre szánt összegek 1,3–2 milliárd lejjel csökkennek az idénhez képest, de az európai alapokból 50 százalékkal többet kívánnak lehívni jövőben. A különböző támogatásokat a bruttó nemzeti össztermék (GDP) idei 1,2 százalékáról 0,91 százalékra apasztják, a személyzeti költségeket 7,5 százalékról 6,9-re, ami azért 7,2 százalékra nőhet, ha a gazdasági körülmények engedik. Ez a fizetési alap 4,5 százalékos emelését jelentené.

A tervezet szerint kisebb-nagyobb mértékben (pár tízmillió lejtől egy-két milliárdig terjed a skála) nő az államelnöki hivatal, a Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszék, az alkotmánybíróság, a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács, a főügyészség, az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség, a hírszerző és őrző-védő szolgálatok, valamint a külügyi, pénzügyi, honvédelmi, környezetvédelmi, szállításügyi, egészségügyi és távközlési tárca költségvetése, és csökken a művelődési, a munkaügyi és a mezőgazdasági minisztériumok kerete.

Az RMDSZ által vezett egészségügy 700 millió lejjel kap többet, mint idén, a művelődés 89 millióval kevesebbet. Az egyik nagy vesztes a tanügy: az oktatásra szánt összegeket tételesen ugyan nem közölték, de a bruttó nemzeti össztermék alig 2,8 százalékát kapja meg, sokkal kevesebbet, mint az utóbbi években bármikor.

Háromszék

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »