Kelemen Hunor: Erős anyaország kell!

„A Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek, az erdélyi és a Kárpát-medencei magyaroknak az a közös érdekük, hogy Magyarország erős és hiteles legyen a ré­gióban, tekintélye legyen Európában, mert akkor tudja segíteni a Kárpát-medencei magyarok érdekérvényesítését” – jelentette ki Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a Máért tegnapi plenáris ülé­sén Budapesten.

Üdvözölte a nemzetpolitikai stratégia elfogadását, és fontosnak nevezte, hogy megvalósítása is közösen történjen. Jelezte: egyetértettek a nemzeti jelentőségű intézmények támogatási kritériumaival. A szavazati jog kiterjesztése is megfelel elvárásaiknak, szükség van rá. Arra kell figyelni, hogy „a különböző nemzetrészek között” erősödjék a bizalom, a szolidaritás. * Tőkés László, az EMNT elnöke arról beszélt, hogy az elmúlt évben „nemzetpolitikai rendszerváltás” ment végbe, és kiemelte, hogy a nemzeti együttműködés rendszerébe a határon túli magyarok is beletartoznak.

Azzal semmiképp sem tud egyetérteni, hogy bízzák a határon túliakra a döntéseket, és ne szóljanak bele: „igenis, szóljon bele a magyar politikum, de mi is szóljunk bele a magyarországi politikába, mert egy a nemzet”. Kitért arra, hogy a nyugati diaszpóra sokáig mostohagyermeke volt az anyaországnak, ideje volt integrálni. * Szász Jenő MPP-elnök az autonómiatörekvések fontosságát hangsúlyozta, mint a szülőföldön maradás feltételét. Nagyon fontosnak tartja a romániai magyarság parlamenti képviseletét is, de személyi összetételét tekintve „minőségi korrekciót” lát szükségesnek.

Háromszék.ro

Friss hírek