Halottnak a csók? Emberi jogi határozat Szíria ellen

Az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága kedden határozatot hozott Szíria ügyében, melyben elítéli az ország vezetését a hónapok óta tartó elnyomás és összecsapások miatt. A tervezetet Németország, Franciaország és Nagy-Britannia terjesztette a testület elé, 122 igen, 13 nem szavazat született és 41 állam tartózkodott. A dokumentum létrejöttét főleg nyugati kormányok szorgalmazták és néhány arab állam is csatlakozott hozzájuk, például Bahrein, Katar, Szaúd-Arábia, Marokkó, Kuvait és Egyiptom.

Az egyetlen probléma a határozattal, hogy mindössze morális értéket képvisel, jogi kötelezettségelet nem von maga után, tehát ebben az esetben nincs szó egységes szankciókról. A határozatot kezdeményező államok persze abban bíznak, hogy az ügy ismét a Biztonsági Tanács elé kerül és előbb-utóbb egy nemzetközi jogi erővel bíró dokumentum születik a szervezeten belül. Ez idáig nem jártak sikerrel, ugyanis Kína és Oroszország élt vétójogával a szavazás során. Szíria ENSZ-hez akkreditált diplomatája, Bashar Jaafari élesen bírálta a megszületett emberi jogi határozatot, véleménye szerint az európai államok „diplomáciai háborút” indítottak országa ellen.

A keddi ankarai párttalálkozón elhangzott beszédében a török miniszterelnök, Recep Tayyip Erdogan távozásra szólította fel a szír elnököt, Bashar al-Asszadot, eddigi legkeményebb hangvételű megnyilvánulása ez az egykori szövetségesnek. „A saját és a népe érdekében mondjon le tisztségéről.” –nyilatkozta egy, a televízió által is közvetített beszédében Erdogan. A kormányfő azokhoz a közel-keleti diktátorokhoz hasonlította a szír elnököt, akiknek uralma véres véget ért, itt elsősorban a nemrégiben elhunyt líbiai vezetőt, Moammer Kadhafit hozta fel példaként, de a térség vezetői mellett megemlítette Hitlert, Mussolinit és Ceausescut is. Erdogan beszéde azután hangzott el, hogy a török elnök, Abdullah Gül Nagy-Britanniába utazott egy három napos látogatásra, valamint hétfőn megtámadtak Szíriában egy Mekkából hazatérő zarándokokat szállító buszt, a támadás során két török állampolgár megsérült. Szemtanúk szerint a fegyveresek szír katonai egyenruhát viseltek.

Horváth Hajnalka

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »