Romney szerint Amerika jobbat érdemel Obamánál

A republikánus elnökjelölt, Mitt Romney, az Egyesült Államok elnökének nyílt levelet írt, amelyben a kormány tevékenységére vonatkozó kritikáit fogalmazza meg. Barack Obama kedden New Hampshire tagállamban a kormány munkahelyteremtő programjáról beszélt, miközben három helyi lapban is egész oldalas hirdetésben jelent meg Romney levele, tájékoztat a Wall Street Journal.

Romney a levél elején leszögezi, hogy Obama elnök rendkívül nehéz örökséget vett át az elődjétől a gazdasági válság közepén, nagy kihívásokkal kellett szembenéznie, és komoly problémákat megoldania. A republikánus politikus szerint három év távlatából látható, hogy Obama próbálkozásai a nehéz helyzet megoldására egyértelműen kudarcot vallottak. „Messze vagyunk attól, hogy véget vethessünk a gazdasági válságnak, sőt az Ön politikája akadályozza, hogy kilábalhassunk belőle. Néhány esetben a szükséges intézkedések kifejezett ellentétét hajtja végre a kormány” – állapítja meg Mitt Romney.

A republikánusok hivatalos elnökjelöltségére nagy eséllyel pályázó Romney szerint a jelenlegi kormány Amerika gazdasági viszonyaira nagyon rossz hatással van. Többek között lehetetlenné teszi a vállalkozások számára, hogy pontos előrejelzést készíthessenek a jövőbeli költségeikről, és ebből kifolyólag jelentősen csökkenti a befektetési kedvet az országban. A nyílt levélben kifejti Romney, hogy hatalomra kerülése esetében Obama intézkedései közül néhányat azonnal megpróbálna hatályon kívül helyezni, így az egészségügyi reformot, valamint a pénzpiacot érintő többszintű állami szabályozást, a Dodd-Frank pénzügyi reformot is.

Végezetül vitára invitálja Romney az elnököt, amelynek keretében arra kereshetik a választ, hogyan lehetne az ország gazdaságát ismét növekvő pályára helyezni. „Nem engedhetünk meg magunknak újabb négy év hibás politikáját, Amerika jobbat érdemel” – zárja sorait Romney, akitől a kritikák mellett konkrét javaslatokat a levél alapján nem lehetett megtudni, így azokra az esetlegesen bekövetkező személyes vitákon derülhet fény.

Császi Márton

Friss hírek