Kitartanak Obama mellett támogatói

Kevesebb mint egy évvel az amerikai elnökválasztások előtt elkezdődött a latolgatások korszaka. Általánosságban alacsony, viszont saját táborában az elnök kimagaslóan magas számokat produkál.

Manapság sokat hallani arról, hogy Obama támogatottsága mélyponton van, és hogy a modern elnökök közül, hivatali idejük ugyanezen szakaszához képest csak Jimmy Carternek volt alacsonyabb a népszerűsége. Ráadásul sokat cikkeznek arról is, hogy Obamának saját támogatói körében, a liberális baloldalon is megingott az elfogadottsága, akik csalódtak az elnök intézkedéseiben olyan, számukra fontos témákban, mint az egészségbiztosítás, az adócsökkentés vagy guantánamói katonai börtön bezárása. Az utóbbi héten készült felmérések azonban ennek az ellentétjét bizonyították be.

De ami ennél is fontosabb lehet, hogy az elnök a saját támogatói bázisában meglepően magas népszerűségnek örvend. Obama legelszántabb támogatói természetesen az afroamerikai állampolgárok, akik a 2008-as választásokon kimagaslóan magas arányban (95%) szavaztak a demokrata elnökjelöltre. Ma a fekete szavazók 84%-a támogatja Obamát, ami majdnem a duplája az elnök általános támogatottságának, és ez az arány aligha fog változni a következő egy évben.

„Ha valaki azt gondolja, hogy az afroamerikaiak nem fognak olyan arányban részt venni a választáson, mint 2008-ban becsapja magát” – mondta Glen Bolger, republikánus közvélemény-kutató. Szerinte az, hogy Obama nem csinált történelmet, nem lesz hatással a fekete szavazókra.

Azonban nem csak az afroamerikaiak között magas a népszerűsége a hivatalban lévő elnöknek, hanem a támogatói bázisának másik két meghatározó csoportjában, a Demokratáknál és a liberálisoknál is. Előbbiben 78%, míg utóbbiban 70% vélekedik pozitívan az elnök munkájáról. Ezek a számok megegyeznek Bill Clinton 1995. novemberi számaival. Habár a fiatalok és a spanyolajkúak körében csökkent Obama támogatottsága, a többségük még így az elnök mellett áll.

Barack Obama erős támogatói bázisa nem jelenti azt, hogy vártnál könnyebb dolga lesz a következő egy évben. A gazdaság továbbra is akadozik, az emberek többsége úgy érzi, hogy alapvetően rossz irányba halad az ország, miközben az elnök támogatottsága a függetlenek körében közelében sincs annak, amit a csapata elvárna. Obama szilárd 44%-os kezdő támogatottsága azonban segítségére lehet, hogy a következő 11 hónapban nagyobb figyelmet szenteljen a független választókra, és az olyan kulcsállamokra, mint Colorado, Wisconsin vagy Florida.

Hegedűs Márk

Friss hírek