Megalakult a KMKKF szórvány-diaszpóra munkacsoportja

Megalakult a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) szórvány-diaszpóra munkacsoportja kedden a Parlamentben, a résztvevők egyebek között a Magyar Szórvány Napjáról, a kollégiumi hálózat erősítéséről és a diaszpórában élők programjainak bővítéséről tárgyaltak. A KMKF plenáris ülését december 2-án tartják.

Révész Máriusz (Fidesz), a testület társelnöke az ülés után újságírók előtt elmondta: szórványnak tekintették a Kárpát-medencében élő, kisebbségbe került magyarokat, diaszpórának pedig a kivándorolt magyarságot.

Tájékoztatása szerint szórványterületen a kollégiumi hálózat erősítése szerepelt a témák között. Erre forrásokat is kell áldozni – hangsúlyozta a kormánypárti politikus.

Elmondta még, hogy felvetődött a diaszpóra mintájára több határon túli magyarlakta területen a vasárnapi, hétvégi iskolák erősítése, hiszen ez az egyetlen lehetőség arra, hogy az ott élő, többségi iskolába járó gyermekek ne szakadjanak el az anyanyelvüktől.

Szó volt még a Magyar Szórvány Napjáról is, amellyel felhívnák a figyelmet a szórványban élő magyarságra. Az erről szóló javaslatukról, és arról, hogy mely napon legyen, a KMKF plenáris ülése dönthet december 2-án.

A diaszpórában élők közül Dél-Amerikából, Ausztráliából jelezték, hogy a magyarországi nyári egyetem „nem sokat segít” rajtuk, hiszen ekkor a déli féltekén éppen tél és iskolaszezon van. Ezért olyan javaslatot tettek, hogy a jövőben, költségvetési támogatással szerveznek téli egyetemet is számukra. Felvetődött az is, hogy szeretnének egy listát kapni a diaszpóra magyar szervezeteiről, egyesületeiről, a vasárnapi iskolákról. Azt szeretnék elősegíteni, hogy testvérközösségeket találjanak – jelezte Révész Máriusz.

Felvetődött továbbá az is, hogy érdemes lenne megsokszorozni a nyári egyetemeken résztvevők számát – mondta a fideszes politikus.    Svájcból pedig az a jelzés érkezett, hogy magyarul tanító tanárra lenne szükség, számára ellátást, szállást biztosítanának a kintiek, ha vállalná, hogy fél-egy évig többgenerációs magyar fiatalokat tanít.

Kitekintő / mti.hu

Friss hírek