Markó Béla lesz a bukaresti szenátus elnöke?

112 igen szavazattal, 5 tartózkodóval és 2 ellenzővel a bukaresti szenátus menesztette elnöki pozíciójából Mircea Geoanát.

Petru Filip, a szenátus demokrata-liberális (PDL) alelnöke tíz perc alatt lezavarta az ülést, ideiglenesen ő váltja a szociáldemokrata (PSD) Geaoanát. Az új elnökről akkor döntenek, amikor a parlamenti pártok megnevezik saját jelöltjeiket, a jogszabályok nem határoznak meg végső határidőt.

Az Antena 3 televízió úgy tudja, hogy az RMDSZ jelöljte nem az eddig esélyesnek tartott Frunda György vagy Verestóy Attila lesz, hanem Markó Béla, aki jelenleg miniszterelnök-helyettesként tagja a kormánynak.

A pártból is kirúgták

Nehéz helyzetbe kerültek a szociáldemokraták Romániában. A legnagyobb  ellenzéki párt ugyanis kizárta a korábbi elnökét, államfőjelöltjét, Mirecea Geoanat. Akár új párt is alakulhat, többen bejelentették távozásukat PSD-ből – írja a Manna.ro.

Mircea Geoană időt kért, „sztálinista” döntésnek nevezte a kizárását, amelynek indokai nem ismertek.A kizárt politikus szerint zsarolás áldozata, és nem válik meg a pártjától, csak annak befolyásolható részétől.

Mircea Geoană utalt arra, hogy a kedd esti döntést a PSD korábbi vezetése határozta el, és a háttérben Ion Iliescu, valamint Adrian Năstase áll. Hat évvel ezelőtt ugyanis Năstase ellen folyt hasonló eljárás. Victor Ponta a „régiek marionett bábjának” nevezte a távozó politikust.

Az egykori államelnökkel, Ion Iliescuval kapcsolatban búcsúnyilatkozatában úgy fogalmazott: ő juttatta elnöki székbe Traian Băsescut, amikor megfúrta Adrian Năstase jelölését.

Mircea Geoană szerint az ellenzéki PNL és PSD pont olyan antidemokratikus, autoriter párt, mint a kormányzó PDL, mindegyik szervezet távol áll az európai normáktól.

Kitekintő / Manna.ro

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »