Tüntetnek Marokkó több városában is

A pénteki választások bojkottálására szólítottak fel a tüntetők Marokkó több nagyvárosában. Szemtanúk szerint Rabatban háromezer, Casablancán hatezer, míg Tangierben közel tízezer demonstráló vonult utcára, hogy hangot adjon elégedetlenségének.

A tüntetők szerint nincs értelme a pénteki választásnak, hiszen az cseppet sem lesz demokratikus. A politikai rendszer korrupt, Mohamed király és belső köre a választások eredményétől függetlenül meg fogja tartani hatalmát. A legutóbbi parlamenti választások Marokkóban az alacsony részvétel miatt kudarcba fulladtak.

A tüntetők a „Nem fogunk szavazni, nem vagyunk marhák” rigmust skandálva igyekeztek meggyőzni honfitársaikat arról, hogy ne járuljanak az urnákhoz a hét végén. Elemzők szerint ugyanakkor a lakosság többsége tiszteli a királyt, a tüntetők kevés támogatóra találtak, így valószínűleg nem fogják tudni bojkottálni a pénteki választást. 

A közelgő választások Mohamed király reformjainak tudhatóak be – így szeretné ugyanis elkerülni, hogy ő is az Arab Tavasz forradalmi hullámának áldozatává váljon. Az év elején Marokkóban is voltak tüntetések, a király azonban hatalmának egy részét átadta egy választott testületnek, elkerülvén ezzel a nagyobb megmozdulásokat. Természetesen megtartotta magának a jogot, hogy védelmi, nemzetbiztonsági és vallási kérdésekben ő hozhassa meg a végső döntéseket.

Lorencsics Emese

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »