Friss hírek

Népszavazás Székelyföldről: az RMDSZ is támogatja

Törvénytelen módon szervezne népszavazást a Kovászna megyei önkormányzat az egységes székelyföldi régióról a prefektúra szerint. A kormányzati hivatal formailag és tartalmilag is hibásnak nevezi az önkormányzati kezdeményezést.

A kifogások között szerepel, hogy a megyei önkományzat jegyzője nem ellenjegyezte a népszavazásról szóló kezdeményezést. Az indítványt ráadásul nem a testület kétharmada, csupán kilenc MPP-s képviselő terjesztette elő.

A prefektúra jelezte: ha az önkormányzat nem vonja vissza a kezdeményezést, a közigazgatási bíróságon támadják azt meg. A megyei tanácshoz intézett felszólítást Valentin Ionaşcu alprefektus írta alá, de György Ervin prefektus is tudott a figyelmeztetésről.

Tamás Sándor önkormányzati elnök közleményben jelezte, hogy kitart az MPP-s kezdeményezés mellett, és továbbra is támogatja a népszavazási kezdeményezést.

Kelemen Hunor a vitás kérdéssel kapcsolatban Sepsiszentgyörgyön úgy nyilatkozott: „nem kell félni” a népszavazástól.

A Kovászna megyei MPP elnöke, Kulcsár Terza József arra hívta fel a figyelmet: hogy ez az első eset, hogy az MPP és az RMDSZ között konszenzus alakuljon ki.

A Kovászna Megyei Tanács októberben határozott arról, hogy jövő év március 11-én népszavazást szerveznek. Döntenek arról, hogy a térséghez továbbra is hozzá tartozzon a zömében románok lakta Bodzavidék, valamint arról, hogy a módosított területű megye a Székelyföld adminisztratív egység része legyen.

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) polgári engedetlenségre szólította fel tagjait, ha a kormány nem mond le a regionális újraosztás Székelyföld egységét érintő változatáról. A testület szombaton Sepsiszentgyörgyön tartott ülésén 200 küldött szavazta meg azt a határozatot, amely a tiltakozó karszalag viselését vagy az adók és illetékek befizetésének megtagadását szorgalmazza.

Kitekintő / Manna.ro

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »