Megerősített amerikai katonai jelenlét Ausztráliában

A hét közepén Barack Obama kétnapos látogatást tett Ausztrália fővárosában, Canberrában, ahol Julia Gillard miniszterelnökkel találkozott, majd csütörtökön a parlamentben tartott beszédet. A CNN tudósítása szerint az USA elnöke az ausztrál kormányfővel megállapodott arról, hogy a térségben növelni fogják az amerikai katonai jelenlétet. „Az Egyesült Államok egyre nagyobb szerepet vállal a csendes-óceáni térség ügyeinek alakításában és érdekeltségeink megkövetelik az állandó jelenlétet. Azért vagyunk itt, hogy itt is maradjunk” – jelentette ki Obama az ausztrál képviselők előtt, akiket biztosított arról is, hogy az iraki és afganisztáni háború mellett az USA külügyeiben prioritást élvez a csendes-óceáni partnerség kapcsolatainak ápolása.

A megállapodás értelmében az Indonéziától mindössze 500 mérföldre található Darwin régióba először 500 katonát küldenek, majd ez a szám a következő években 2500-ra emelkedik. A katonai jelenlét magába foglal hajók, repülők és egyéb szárazföldi járművek érkezését, valamint katonai kiképzési feladatokat a helyi erők számára. A cél az, hogy a térség képes legyen gyors és hatékony választ adni bármilyen humanitáriánus vagy biztonsági kihívásra, fenyegetésre. 

Obama megpróbálta eloszlatni azokat az aggályokat, amelyek szerint az ausztrál katonai jelenlét elsődleges célja a csendes-óceáni térségben egyre nagyobb befolyást szerző Kína elszigetelése a japán, dél-koreai és a mostani ausztrál katonai együttműködés megerősítése által. „Örömmel üdvözöljük az emelkedő és barátságos Kínát, és nem szeretnénk kirekeszteni őket a tervezett csendes-óceáni kereskedelmi partnerségből” – mondta az elnök. Leon Panetta védelmi miniszter szerint csupán az a cél, hogy jelezzék, Amerika és Ausztrália összetart bármilyen fenyegetéssel szemben. „Az a feltételezés, hogy mi félünk Kínától, egyszerűen téves” – nyomatékosította Obama.

Császi Márton

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »