Kolumbia: megegyezésre törekszik a kormány a tiltakozó diákokkal

Bár a kolumbiai elnök népszerűsége az elmúlt hetek eseményeinek köszönhetően – a FARC vezetőjének meggyilkolása, illetve elsöprő győzelem a helyi választásokon – az rendkívül magas, a felsőoktatási reformtervezetbe úgy tűnik, „beletört a bicskája”. A több, mint egy hónapja tartó országos diáktüntetések és sztrájkok hatására visszavonatta a törvénytervezetet, és a kormány hajlandónak mutatkozik a társadalmi konszenzusra.

A több, mint egy hónapja sztrájkoló egyetemisták képviselőit tanácskozásra hívta a kolumbiai oktatási miniszter, María Fernanda Campo, hogy együtt határozzák meg a felsőoktatási törvény új reformjának alapjait – áll az Infolatam közleményében.

„Arra kérek minden diákot, hogy a tanárokkal, rektorokkal, az akadémiai közösség képviselőivel együtt üljünk le, és kezdjük meg a párbeszédet a törvényi garanciákról, illetve egy, minden fél számára előnyös közoktatási reformról” – nyilatkozta a miniszter.


Wilson Gómez kongresszusi képviselő – a javaslatot tárgyaló illetékes bizottság tagja – megerősítette, hogy a „Ley 30”, felsőoktatásról szóló törvény sokat vitatott tervezete visszavonásra került, és jövő év márciusában fogják megtárgyalni a módosításokat.

A bizottság 18 tagjából a megjelent 11 képviselő egyetértett a törvény visszahívásával, amelyet a kormány javasolt még az előző héten.

Az oktatási miniszter megismételte a kolumbiai elnök, Juan Manuel Santos üzenetét, melyben arra kérte a diákokat, ne hagyjanak több időt veszni, térjenek vissza a tantermekbe.

Amennyiben az utcára vonult tüntetők nem teljesítenék a felhívást, azzal saját iskolai tanulmányaik folytatását veszélyeztetnék a sztrájk következtében kihagyott órák és vizsgák behozhatatlansága miatt.

Emellett az elnök arra kérte rektorokat és a tanárokat, hogy segítsék hozzá a diákokat ennek a szemeszternek a minél gördülékenyebb befejezéséhez.

Bár Juan Manuel Santos népszerűsége jelenleg az egekben – a FARC vezetőjének kiiktatása, elsöprő győzelem Álvaro Uribe ex-elnök felett a helyi választásokon -, a „mennybemenetelre” nem kis árnyékot vetettek az elmúlt hetekben Kolumbia-szerte utcára vonuló sztrájkoló egyetemisták, akik a felsőoktatási törvény reformtervezete ellen tiltakoznak.

Úgy tűnik a diákok feltűnő és kitartó jelenléte az utcán – és hiánya az előadótermekben – nyomást gyakorolt Santosra, így végül visszavonatta a kongresszussal a sokat vitatott törvény tervezetét.

A kolumbiai elnök előző hét szerda esti bejelentését követően bár a diákok egy része békésen kiélvezte volna a győzelmet, a megmozdulás „keménymagja” erődemonstrációval próbálta határait feszegetni, mondván, „meg fogják gondolni” az elnök felvetéseit. 

Santos nyilatkozatában emlékeztetett arra, hogy a tiszteletben tartja a gyülekezés alkotmányos jogát, amely a demokrácia egyik fontos intézménye, azonban figyelmeztetett arra, hogy a tanulmányok félbehagyásával a diákok szemesztert vesztenek.

Természetesen Santos azt is el kívánja kerülni, hogy a tiltakozások rossz fényt vessenek a kormányára. Másrészt a diákok vezetői a presztízsét is veszélyeztetik nemcsak egy esetleges alulmaradása miatt a nyilvános viták során, hanem hogy az elnöki bejelentés előtt a tömeg lelkesedése megzavarhatja a biztonságot.

Kolumbia hosszú idők óta nem látott ilyen nagy méretű utcai megmozdulást. Csak Bogotában a város fontosabb pontjait ellepték a diákok, aminek következtében forgalmi dugók alakultak ki az amúgy is jellemzően kaotikus közlekedési körülményű fővárosban.

Jelenleg az a kérdés, hogy a kormánynak milyen mozgástere maradt egy új, összehangolt oktatási reform kialakítására, és mi lesz annak a kiindulópontja. A diákok szervezetei a nulláról akarják kezdeni a tárgyalásokat.

Szita Zsuzsanna

Friss hírek