Kevesen akarnak dolgozni Ukrajnában

Két vitatható tévhit terjed a munkavállalással kapcsolatban. Az egyik, hogy tapasztalat nélkül nehéz elhelyezkedni. A másik, hogy a harmincon túliak nem találnak munkát. Felmerül a kérdés: akkor tulajdonképpen kinek könnyű állást találnia? Irina Prokopenko, a Posuk fejvadász cég vezetője szerint mindenkinek, aki kitartóan keres, és valóban dolgozni akar. 

Az elmúlt egy évben kiközvetített klienseink harminc százaléka 18–25, tizenöt százaléka 26–30, huszonhat százaléka 31–40, 29 százaléka 41–55 éves volt. Tizenegy százalékuk korábban sehol nem dolgozott. Vagyis a gyakorlat azt mutatja, hogy a többség éppen harmincéves kora után talált munkát. S a munkaadót már rég nem az érdekli, ki hány évet töltött el a szakmában. A döntő a szándék, a munkakedv – mondta el a szakember az ungvári Reform sajtóklubban. – Azt sem tudom alátámasztani, hogy a szülési szabadságról visszatérő hölgyek eleve hátrányban vannak. Volt rá példa, hogy bár megbízónk eredetileg férfit keresett menedzseri posztra, végül a három jelentkező közül az egyetlen kisgyermekes hölgyet választotta ki. A legtöbb állás a kereskedelemben, a szállodai és vendéglátói, a termelési szférában, valamint az építőiparban vár betöltésre. Leginkább könyvelőkre, menedzserekre, kereskedelmi képviselőkre, varrónőkre, pincérekre, pultosokra, szakácsokra stb. van szükség.

A szakember egy negatív jelenségre is felhívat a figyelmet. Egyre többen keresnek munkát interneten keresztül, amit a szélhámosok ki is használnak. Olyan emelt díjas telefonszámokat adnak meg, melyek percenként 12–30 hrivnyát nyelnek el a tárcsázó számlájáról. Az automata várakoztatja a telefonálót, így három perc alatt akár száz hrivnyás számla áldozatává is válhat az illető. Ez csak úgy kerülhető el, ha előzetesen informálódunk a hirdető felől.

Kárpáti Igaz Szó

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »