Túl kockázatosak a kínai bankok befektetései

Az IMF jelentése katasztrófára és válságra figyelmeztet, amennyiben nem történnek változások.

A Nemzetközi Valutaalap legfrissebb jelentésében figyelmezteti és gyors ellenlépésekre sürgeti a vizsgálat alapján jelentős mennyiségű kockázatos befektetést felhalmozó kínai bankrendszert – számolt be a BBC. A nyilvánosságra hozott információkból az is kiderül, hogy bár jelenleg a pénzintézetek méretük és befolyásuk miatt képesek lennének elszigetelt krízishelyzetek kezelésére, azonban amennyiben komplikációkra, illetve több kockázati tényező (hitelezés, magántulajdon, valuta, hozamok) egyidejű fellépésére kerülne sor, komoly problémákra lehetne számítani. 

Az elemzés szerint megoldást jelenthet az állam pénzpiacokon való szerepvállalásának visszafogása, mely lehetőséget adna a befektetőknek egy nagyobb mértékű autonómia elérésére. „A jelenlegi rendszer ösztönzi a megtakarítási és likviditási mutatók magasan tartását, ugyanakkor lehetőséget teremt a nem hatékony tőkebefektetésekre és a buborékok képződésére, mely jelenleg leginkább az ingatlanpiacot veszélyezteti” – nyilatkozta Jonathan Fiechter, az elemzést végző csoport vezetője.

A jelentésben szereplő, szakemberek által kidolgozott válsághelyzetben, melyben a fent említett faktorok közül egyszerre több is szerepel, a kínai hitelezők több mint 50%-ának tőkemegfelelési rátája csökkenne a még elfogadható nyolc százalék alá. Ebben a helyzetben az ország évi növekedési üteme a jelenlegi 9,1%-ról 4%-ra csökkenne. A figyelmeztetés ellenére úgy tűnik, a kínai hatóságok nem sietik el a javaslatok gyakorlatba való átültetését. „A jelentés olyan véleményeket is tartalmat, melyek nem feltétlenül átfogóak és pártatlanok. Az állami befolyásolás módja pedig az elmúlt időben jelentősen fejlődött, az a közvetlen beavatkozást maga mögött hagyva, jelenleg a pénzügyi vállalatok szabályozásán keresztül történik” – fogalmaz a kínai jegybank kommentárja.

Roja Csilla

Felkapott hírek

Friss hírek

Négy hétre lezárják Szingapúrt

Szingapúr a világ egyik legkevésbé fertőzött országa, a koronavírus-járvány első hulláma óta nem volt érzékelhető növekedés az esetszámokban, a napi új fertőzöttek száma utoljára tavaly szeptemberben járt napi 50 felett és eddig összesen 31-en haltak meg a betegségben az 5,89 millió lakossal rendelkező országban.

Read More »

Piaci körkép: eltűnt az infláció miatti aggodalom

A DAX egy masszív fordulatot mutatott be tegnap, az index a délelőtt folyamán közel 2%-os mínuszban is járt, de vissza tudott kapaszkodni és zárásra már 1% körüli nyereséget ért el. A Volkswagen bejelentette, hogy áprilisban csoportszinten 75,2%-kal nőtt az autóátadások száma a tavalyi évhez képest.

Read More »