Óriás bunkerbombákat kap a Légierő

A Boeing repülőgépgyártó vállalat a héten szállítja az első GBU-57/B típusú szuperbombákat az Egyesült Államok Légierejének. Az egyszerűen csak MOP-nak (Massive Ordnance Penetrator) nevezett, csaknem 14 tonnás fegyverszörnyeteget a megerősített, földalatti célpontok ellen tervezték. A 314 millió dolláros, összesen 20 darab bombáról szóló rendelés első tétele alig egy héttel érkezik azt követően, hogy a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség az iráni nukleáris-fegyverfejlesztésekre figyelmeztette a nemzetközi közösséget.

A GlobalSecurity.org biztonságpolitikai oldal információi szerint a MOP 6,2 méter hosszú és 80 centiméter átmérőjű. A 13 600 kilogramm össztömegű, GPS-vezérlésű fegyver a 2700 kilogrammos nem-nukleáris töltetét több mint 60 méterrel a földfelszín alá is el tudja juttatni. A monstrum majdnem 5 tonnával nehezebb a ’minden bombák anyjának’ is nevezett MOAB (Massive Ordnance Air Blast) fegyvereknél és tízszer akkora pusztítást visz végbe, mint elődje, az Irakban és Afganisztánban is bevetésre került GBU-109/B ’bunkerleső’.

A Pentagon hivatalos nyilatkozata szerint a MOP-ot „nehéz és bonyolult” hadműveletek végrehajtására tervezték, azért, hogy „a jól biztosított rejtekhelyeken is elérje és megsemmisítse ellenségeink tömegpusztító fegyvereit” – idézi az LA Times Melinda F. Morgan alezredest, a Védelmi Minisztérium szóvivő asszonyát. A los angelesi lap hozzáteszi: „az iráni nukleáris komplexumok némelyike tudvalevően a hegyek gyomrában van elrejtve, több réteg acéllal és betonnal megerősítve”.

Tatai Gábor

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »