Nemzeti kisebbségekre vonatkozó standardokat fogadott el az ET

A keddi, november 16-i párizsi ülésen az Európa Tanács jogi és emberjogi bizottsága egy tartózkodás, illetve három ellenszavazat mellett módosítás nélkül elfogadta a Frunda György által kidolgozott és bemutatott Kiegészítő jegyzőkönyv-tervezetet az Emberi Jogok Európai Egyezményéhez, ami a nemzeti kisebbségekre vonatkozó standardokat garantálná.

A Kiegészítő Jegyzőkönyv-tervezetben fel vannak sorolva azok a jogok, amelyeket az Európa Tanács tagállamainak kötelező módon biztosítaniuk kell a területüken élő nemzeti kisebbségeknek.

Az ajánlás-tervezet szerint az Emberi Jogok Európai Egyezményéhez hasonlóan, minimális standardokat kell megállapítani a nemzeti kisebbségek és azok tagjai számára, hogy a többséggel egyenlő bánásmódban részesüljenek. A tagállamok között ilyen téren fennálló különbségeket ki kell küszöbölni.

Az alapvető jogok a következőkre vonatkoznak:a.) minden személy azon joga, hogy kifejezze valamely nemzeti kisebbséghez való tartozását;b.) politikai jogok (politikai pártokba való szabad tömörülés, választáson való résztvétel, arányos képviselet a közéletben, helyi és központi szinten);c.) kulturális jogok, a kulturális autonómiához való jog, mint az identitás megtartásának fő eszköze;d.) az egyes autonómia formákról való döntés joga, az európai, illetve a nemzeti és regionális gyakorlatnak megfelelően;e.) az anyanyelv szabad használata a magán- és a közéletben, a közigazgatásban és az igazságszolgáltatásban ott, ahol a nemzeti kisebbségek jelentős számban élnek.

Kitekintő / Transindex.ro

Friss hírek