Keveset tudnak a bársonyos forradalomról a gimnazisták

A végzős szlovákiai gimnazisták nagyon keveset tudnak 1989 novemberéről. A bársonyos forradalmat ugyan fontosnak tartják, de az EU-csatlakozást fontosabbnak vélik, a 2002-es jégkorong-vb-n szerzett szlovák aranyéremre pedig büszkébbek.

Ez derül ki a brünni Masaryk Egyetem szociológus hallgatóinak kutatásából, melyet 530 végzős gimnazista körében végeztek 1989 novemberéről. A felmérésről a Sme napilap számol be.

A kutatás szerint például az érettségizők keverik a VPN (Verejnosť proti násiliu) elnevezésű novemberi mozgalmat Vladimír Mečiar HZDS-ével. „Arra a kérdésre, mi volt a neve annak a forradalmi mozgalomnak, mely röviddel 1989 november 17-e után jött létre Pozsonyban, a válaszadók több mint 31 százaléka azt válaszolta, hogy ez a HZDS volt. Csupán 28 százalékuk választotta a VPN-t” – mondta a lapnak Martin Boroš, a kutatócsoport munkatársa. Hozzátette: a többiek a Polgári Fórumot, a KDH-t, vagy más, nem létező mozgalmat jelöltek meg.

A bársonyos forradalom szimbólumaival sincs mindenki tisztában. Boroš szerint elsősorban arra tudták a választ a végzősök, miért nevezik a megmozdulást bársonyosnak. Többen viszont nem voltak tisztában azzal sem, ki volt akkor az államfő: a többség Alexander Dubčeket jelölte meg.

A ´89-es eseményekről a felmérés készítői szerint azok tudtak a legtöbbet, akik a családjuktól, illetve a médiából hallottak a történtekről. Eszükbe jutott például több fontos forradalmár neve: sokan említették Václav Havelt, Ján Budajt vagy Milan Kňažkót.

Viliam Kratochvíl tankönyszerző szerint hiba, hogy 1989 novemberéről nagyon szárazon írnak, és ugyanilyen szárazon tanítanak. „A mai generáció nem szeret politikát olvasni” – vélte. Hozzátette azonban: egy közelmúltban történt eseményről Szlovákiában nem szokás elemzéseket és közvetlen vallomásokat lehozni a tankönyvekben, mivel ezeket túl érzékeny és közeli témáknak tartják.

A végzősök a bársonyos forradalmat a második legfontosabb történelmi eseménynek tartják Szlovákia EU-csatlakozása után. Ennek ellenére egészen más dolgokra büszkék. A kutatás eredményei szerint a legtöbben a szlovák jégkorong-aranyéremre büszkék a 2002-es világbajnokságról. A második helyen a Szlovák Nemzeti Felkelés áll, a harmadikon pedig az EU-csatlakozás.

A bársonyos forradalom 10,1 százalékkal az ötödik helyen végzett, közvetlenül az 1939-es szlovák állam létrejötte után. Erre a válaszadók 10,5 százaléka volt büszke.

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek