Válságpánik az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban is tartanak az európai hitelválság következményeitől. Közgazdászok szerint könnyedén recesszióba süllyedhet az USA is, amennyiben nem sikerül Európa gazdasági problémáira megoldást találni.

Az amerikai gazdasági mutatószámok arról árulkodnak, hogy nem alaptalanok a recessziós félelmek és akár az év végén vagy legkésőbb 2012 elején bekövetkezhet a visszaesés-számolt be a Reuters a Fed kimutatásaira hivatkozva. A Fed szerint a recessziós kockázat azonban 2012 második felére lecsökken.

Az új görög és olasz kormányzat új ígéretekkel igyekszik rendezni az ország fiskális problémáit és ezzel rövidtávon sikeresen megnyugtatta a piacokat. Az európai hitelválság azonban közel sem megoldott, amelyet alátámasztanak Angela Merkel szavai is, aki szerint Európa legnehezebb időszakát éli át a második világháború óta. 

A hazai gazdaság meglehetősen lassan kezd kilábalni a válságból és ezt most az európai gondok még inkább hátráltathatják. Legutóbb a japán földrengéssorozat következtében volt tapasztalható jelentős esés az amerikai tőzsdéken, amely ismét bebizonyította, hogy az USA, határain túl tapasztalható zűrzavarokra rendkívül érzékenyen reagál.

„Az európai adósságválság az Egyesült Államokat recesszióba süllyesztheti”-írta Travis Berge, Early Elias és Oscar Jorda a Fed legfrissebb elemzésében. A szerzők ezen kívül hozzáteszik, még ha sikerül is átvészelni a 2012-es időszakot recesszió nélkül, a visszaesés veszélye 2013-ban ismét fenn fog állni.

A Reuters Wall Street-i közgazdászok körében elvégzett közvélemény-kutatása szerint 30 százalék esélyt látnak a megkérdezettek egy a jövő évben bekövetkező gazdasági visszaesésre. A helyzet súlyosságát jól mutatja, hogy múlt héten a Federal Reserve alelnöke, Janet Yellen figyelmeztetett az Európában tapasztalható vészjósló tendenciákra. Yellen kijelentette, hogy az Európai Uniónak sürgősen cselekednie kell az öreg kontinensen tapasztalható problémák megoldása érdekében, ugyanis a válság könnyedén begyűrűzhet az Egyesült Államokba is.

Olaszországban eközben 6.76 százalékra emelkedtek a 10 éves államkötvények hozamai, ami a Wall Streeten is változásokat eredményezett. A részvényindexek hétfőn sorra csökkenéssel zártak, ugyanis a befektetők továbbra is tartanak a válság továbbterjedésétől.   

Bakos Dániel

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »