Ki bombázta Dél-Szudánt?

Múlt hét csütörtökön bombatámadás érte a Dél-Szudán és Szudán határán lévő Yida menekülttábort. A tábor megtámadásával a dél-szudáni kormány Kartúmot vádolta meg hivatalosan is. Az ENSZ is állást foglalt a kérdésben: szerintük is az északi Szudán követte el a bombázást. A 21 ezer civilt eltartó táborban dolgozó segélymunkások jelentették: Szudán felől gépek érkeztek, amik összesen öt bombát dobtak le. Ebből kettő a civilek között csapódott be, legalább 12 ember halt meg.

A szudániak ENSZ-nagykövete, Daffa-Alla Elhag Ali Osman szerint a szemtanúk jelentései „koholmányok”. Khartúm tagadja magát a támadás tényét is, a szudáni hadsereg szóvivője szerint gépeik nem is jártak arra. Az amerikai ENSZ-képviselő, Susan Rice szerint viszont a bizonyítékok megdönthetetlenek.

A két Szudán kapcsolata a kezdeti, reményt keltő tárgyalások után az utóbbi időben megromlóban van. Ez az utóbbi eset még jobban elmélyítheti a két ország közötti ellentéteket, ráadásul a nemzetközi segélyezést is megakaszthatja: például a hétvége során az Oxfam brit humanitárius szervezet úgy döntött, kivonul a térségből.

Weszprémy Gábor

Friss hírek