Törvénnyel harcolnának az Esterházy-szobrok ellen

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) pénteken benyújtotta a parlamentbe azt a törvénymódosítást, mely megakadályozná, hogy Szlovákiában szobrot állíthassanak gróf Esterházy Jánosnak – közölte a párt szóvivője.

Ján Slota pártelnök és Rafael Rafaj frakcióvezető tettek javaslatot az önkormányzatokról szóló törvény módosítására, mely a parlament decemberi ülésen kerülhet napirendre. A módosítással szeretnének gátat vetni a „háborús bűnös“ Esterházy Jánosnak szentelt emlékművek terjedésének. A párt szerint a mártírpolitikus a magyar titkosszolgálat ügynöke volt.

Jana Benková pártszóvivő vasárnapi közlése szerint az új törvény megfelelő válasz lenne Ľudovít Štúr pozsonyi szobrának esetleges áthelyezésére is, de megoldást jelentene olyan „gyakorlati problémákra“, melyek korábban „etnikai és más érdekek“ hatására merültek fel Cirill és Metód szobrainak kapcsán Komáromban és Pereden.

Három százaléknyi szlovák lakos dönthetne az emlékművekről?

Slotáék törvénybe foglalnák, hogy a helyi önkormányzatok ne akadályozhassák meg, hogy a település közterületein a szlovák nemzeti történelemmel, a nemzeti jelképekkel kapcsolatos emlékművet állítsanak, amennyiben ezt a lakosok legalább 3 százaléka kéri. Ha legalább ennyi helyi lakos aláírna egy petíciót, mely például egy szlovák nemzetébresztő szobrának elhelyezését kezdeményezi, az önkormányzat semmit sem tehetne ellene Slotáék törvényjavaslata szerint.

Az önkormányzat viszont nem helyezhetne el olyan emlékművet saját közterületein, mely a szlovák nemzeti jogok elnyomásával, vagy Szlovákia területi egységének veszélyeztetésével kapcsolaható össze, s a helyi lakosok legalább 3 százaléka aláírja a szobrot ellenző petíciót. Az SNS arról nem nyilatkozott, hogy Esterházyn kívül mely személyek, események esnének ebbe a kategóriába, s ki mondaná meg, hogy egy emlékmű „szlovákellenesnek” minősül-e.

A módosítással ugyancsak megtiltanák az önkormányzatoknak, hogy a szlovák nemzet jelentős alakjainak szobrait áthelyezzék egy településen belül.

Csütörtökön Komáromban állítanak emlékművet Esterházynak, az avatáson Magyarország pozsonyi nagykövete is részt vesz.

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek