Lebénult a szlovák tigris

Az európai események lehűtötték a tavasszal még szökkenő, ficánkoló közép-európai tigris kedvét. Egyre bénuló mozgása miatt a várt őszi bő termés betakarítása, a szüret vigadalma Szlovákiában is elmarad – írja elemzésében a Felvidék Ma hírportál.

A szlovák gazdasági növekedés nem várt módon lelassult, és még nincs vége. A brüsszeli előrejelzések szerint, még lehet rosszabb is. Szlovákia gazdasági kapcsolataiban túlságosan kötődik Európa nagyobb országaihoz, és az ott tapasztalt gazdasági gondok begyűrűznek északi szomszédunkhoz. Az Európai Bizottság pénteken közzétett jelentése szerint az öreg földrész gazdasága jövőre mindössze 0.6 százalékos nemzeti jövedelemgyarapodásra számíthat. Ebből ered, hogy Szlovákia  sem fog sokkal nagyobb jövedelmet „betakarítani”.

„Megint szerényebben Szilveszterezhetünk, mert a pezsgőbontással jobb, ha egy évet várunk még – fogalmaz a cikkíró. – Figyelve az uniós eseményeket, sem az idén, sem jövőre Szlovákia számára sincs esély a magasabb gazdasági növekedésre. 2012-ben számunkra eredménynek számíthat, ha az adóság csigavonala nem emelkedik a törvényben megszabott 60 százalékos plafonig, és a márciusi választások után az új kormány költségvetési hiánya nem lépi túl a tervezett 4.6 százalékos hiánycélt. A gondok velejárója, hogy a gazdasági fejlődés hanyatlásával újra növekedni fog a tartósan munka nélkül élő szlovákiai emberek száma. Ismerve a déli régiók munkaerőpiacának fejletségi szintjét, a hátrány a felvidéken még feszültebb, még kilátástalanabb szociális helyzetet fog teremteni. Sokan emiatt maradnak majd távol az urnáktól, amely az MKP választási eredményét kedvezőtlenül befolyásolhatja. A választási programban és a kampánytervben a szervezők jó, ha ezzel a negatív tényezővel komolyan számolnak!”

Kitekintő / Felvidék Ma

Friss hírek