Robbanás egy iráni katonai bázison

A BBC információi szerint a szombati nap folyamán robbanás történt a Forradalmi Gárda bidganehi bázisán. Az alakulat szóvivője szerint az eset akkor történt, amikor lőszereket próbáltak áthelyezni a raktár egyik pontjából a másikba. Azt eddig nem sikerült kideríteni, hogy pontosan mi volt a robbanás kiváltó oka. Hossein Garousi, a terület parlamenti képviselője úgy nyilatkozott, hogy a fegyverraktár nagy része megsemmisült. A teheráni vezetés tagadja, hogy a bázis bármilyen módon kötődne az iráni atomprogramhoz.

A robbanás hatására a környékbeli házak ablakai kitörtek, a fülsiketítő zajt pedig még a bázistól 40 km-re fekvő Teheránban is hallani lehetett. A Reuters információi szerint a robbanásban 27-en vesztették életüket, 16-an megsérültek, több áldozat kritikus állapotban van. 

Iránban viszonylag gyakoriak a hasonló, megmagyarázhatatlan balesetek: legutóbb 2010 októberében vesztette életét 18 katona a Forradalmi Gárda Loresztán tartománybeli bázisán történt robbanás miatt. A Forradalmi Gárdát még az 1979-es iráni forradalom után hozták létre, hogy védje az ország újonnan felállított iszlám rendszerét, azóta ez az alakulat az egyik legjelentősebb katonai, gazdasági és politikai erővé nőtte ki magát.

A robbanást követően kiszivárgott első információk szerint kizárták, hogy ellenséges légitámadás okozta volna a detonációt. Az elmúlt napokban ismét nőtt a feszültség a régióban az iráni atomprogram körüli találgatások miatt, Izrael ismételten hangot adott meggyőződésének, mely szerint katonai fellépésre van szükség, még mielőtt az Iráni Iszlám Köztársaság atombombára tenne szert.

Lorencsics Emese

Friss hírek