Megint a végtörlesztés miatt problémáznak

Az Európai Bizottság kiterítette a  kártyáit. A tegnapi pókerjátszmában egyelőre nyerésre állunk, de a heads up még csak ezután jön. Az EB jövő évi növekedésre vonatkozó prognózisát 0,5%-ra vágta a tavasszal becsült 2,6%-ról. A magyar kormány terveiben 1,5%-os gazdasági bővülés szerepel. Az idei évre vonatkozó számokban is hasonló mértékű változás következett be, 2,7%-ről 1,4%-ra. Az infláció terén az álláspontok hasonlónak mondhatóak, azonban itt is mutatkozik némi nemű eltérés. A deficit prognózis is közeledik a magyar állásponthoz.

A kormány által célként kitűzött 2,5%-hoz képest az EB 2,8%-ot prognosztizál. Ezek alapján az ász nálunk van, kérdés azonban, hogy az EB-nek nincs-e kettő a kezében. A jelentésben újra felhívták a figyelmet a végtörlesztés negatív hatásaira, a hitelezés és a belső fogyasztás csökkenésére. A munkaerőpiac reformjaival szemben is szkeptikusak. A közmunkaprogramtól plusz értékteremtést nem várnak, valamint a minimálbérek tervezett 18%-os növekedése meglátásuk szerint éppen abban a szegmensben csökkentené a munkaerő-keresletet, ahol eddig is komoly problémák mutatkoztak.

A 2012-es növekedési számok azért érdekesek, mert a jövő évi hiánycél tartásához további deficitcsökkentő lépések válhatnak szükségessé. 

Kitekintő / Equilor

Friss hírek