Sarkozy: Netanjahu „hazug”!

A Reuters egyik újságírója a hét elején megerősítette, a francia miniszterelnök, Nicolas Sarkozy valóban hazugnak nevezte izraeli kollégáját a G20-ak múlt csütörtöki találkozóján. A Sarkozy és Obama elnök közötti személyes egyeztetésen néhány újságíró is részt vett, akiknek a vezetők közötti bizalmas szóváltást nem kellett volna hallaniuk, ám egy hangosítási hiba miatt mégis fültanúi voltak a francia elnök kifakadásának:

Nem tudom elviselni Netanyahut, ő egy hazug” – idézi Sarkozy-t a Reuters riportere. Állítása szerint Obama azzal nyugtatta a francia elnököt, hogy „eleged van, de nekem minden nap ezt kell elviselnem”.

Sarkozy elnöknek nem ez lesz az első magyarázkodása súlyos és meggondolatlan elszólásért. 2009 áprilisában a spanyol miniszterelnököt, José Luis Rodríguez Zapaterót nevezte „nem valami intelligens”-nek egy párizsi villásreggelin. A francia külügyminisztérium azzal magyarázkodott, hogy Sarkozy nyilatkozatát az újságírók forgatták ki, az ország nevében végül is az ellenzék kért bocsánatot.

A múlt heti botrányos kijelentésről kedden már az összes nagyobb izraeli napilap cikkezik, ám hivatalos Jeruzsálemi reakcióról még nem érkezett jelentés.

Tatai Gábor

Friss hírek