Gerillavezérrel végzett a kolumbiai hadsereg

Múlt pénteken a kolumbiai hadsereg egyik osztaga végzett az országot már jó ideje bizonytalanságban tartó gerillák vezetőjével, Alfonso Canóval. A forradalmi FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia-Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők) első számú vezetője egy hegyi terepen vesztette életét Kolumbia délkeleti részén, Cauca körzetében, egy Suárez nevű falu mellett, amikor bombatámadás érte a táborát.

Mintegy két hete, Cano kénytelen volt áthelyezni főhadiszállását Cauca környékére, mivel a kolumbiai hadsereg csapatai veszélyes közelségbe kerültek hozzá. A sorsdöntő akcióra végül pénteken, a déli órákban került sor, miután egy több mint 10 órás maratoni katonai akció során sikerült kivonni az élők sorából a hírhedt gerillavezért.

A politikai vezetés öröme

A kolumbiai védelmi miniszter, Juan Carlos Pinzón azonnal sajtótájékoztatót tartott, amely során ismertette az akció részleteit. A miniszter elmondása szerint Cano menekülni próbált a hadsereg fegyvereseinek szorításából, amikor lelőtték. A halálesetet ugyan bejelentették, de a Patricia álnéven is ismert vezért hivatalosan még nem azonosították a holtteste alapján. Pinzón ellenben már előretekint, és kemény hangú üzenetben szólt a FARC maradék fegyvereseihez, akiknek immár „nem maradt jobb választása, mint a fegyverletétel”.

A sikeres akciót természetesen az elnök, Juan Manuel Santos is örömmel fogadta az észak-kolumbiai Cartagenában, és Cano halálát „történelmi csapásnak” nevezte. Ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy hány sikertelen akciót hajtott végre a hadsereg, mire ilyen ütést tudott mérni a gerillaszervezetre. Nyilatkozata mellett személyesen kereste fel azt a helyet, ahol katonái megölték a gerillavezért.

Mi lesz Cano után?

Noha Cano halála kolumbiai viszonylatban körülbelül azzal ér fel, mint amikor az amerikaiak megölték Oszama bin Ladent vagy a franciák Moammer Kadhafit, mégis felvetődik az ilyenkor mindig előkerülő kérdés: ki fogja ezután vezetni a FARC-ot? Tudniillik Cano egyfajta primus inter pares (egyenlők között az első) vezető volt, mivel a vezetőség nem egy személyes, hanem hét tagú volt idáig. A vezéri posztra tehát elvileg még minimum hat esélyes van. Közülük talán Timoleón Jiménez, vagy Rodrigo Londońo (álnevén Timochenko) a legesélyesebbek. 

Mellettük még további két személy jöhet szóba, mint potenciális utód: Luciano Marín (álnevén Iván Márquez), aki a FARC hivatalos túsztárgyalója, azaz a foglyok szabadon bocsátásának feltételeiről alkudozik. A kolumbiai kormány vádja szerint kapcsolatban áll a venezuelai vezetéssel, Caracas azonban cáfolja ezeket a feltételezéseket. Marín mellett találgatások tárgya még Féliz Antonio Muńoz (álnevén Pastor Alape) is, aki Közép-Kolumbiában vezeti a gerillákat.

Tomik Ádám

Friss hírek