Európai sajtószabadság központ alakul

600 ezer eurós támogatással sajtószabadság központot indít az Európai Bizottság. A kezdeményezés része annak az intézkedéssorozatnak, amelyet még a magyar médiatörvény elfogadása után indított a testület az európai médiaszabályozások felülvizsgálatára.

Firenze adhat otthont az Európai Bizottság által alapítandó kutatóközpontnak, amelynek az lesz a célja, hogy különböző tanulmányokkal és programokkal erősítse a médiapluralizmust és a médiaszabadságot Európában. A testület alelnöke bejelentette, 600 ezer eurót ad a Bizottság arra, hogy az olasz városban működő Európai Egyetem egyik kara (Robert Schuman központ) új ötletekkel álljon elő az európai média helyzetének megerősítésére.

Neelie Kroes a közleményében kifejtette, a munka decemberben indul, elsősorban abból a célból, hogy szellemi hátteret kívánjon biztosítani a sokszínű, és szabad média megteremtéséhez, valamint hogy olyan módszereket és mechanizmusokat találjon ki, amelyek ösztönözhetik a nyilvános vitákat és a civil politizálást.

A holland származású EU-biztos szerint négy területre koncentrál majd a központ: elméleti és alkalmazott kutatás (tanulmányok írása, a médiapluralizmus vizsgálata), viták, oktatási és képzési feladatok (akadémiai előadások, nyári iskolák), valamint az eredmények terjesztése és propagálása.

A Bizottság emlékeztet arra, hogy a központ megnyitása csak az egyik állomása egy sorozatnak. Októberben a volt lett államfő, Vaira Vike-Freiberga vezetésével jött létre egy magas szintű munkacsoport a médiaszabadság biztosítására, hamarosan pedig egy olyan csapat alakul, amely a médiapiac minden szereplőjét bevonva próbál majd stratégiákat kidolgozni a média hosszú távú, demokratikus működésére.

Az Európai Bizottság azután kezdett foglalkozni az európai médiaszabályozás kérdésével, miután az év elején, a magyar médiatörvény elfogadása után komoly vitákat és ellenérzést váltott ki egyes EU-intézményekben és néhány tagállamban a magyar törvény néhány rendelkezése.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek