Betiltották az utcai állatáldozatokat Moszkvában

A moszkvai rendőrség vasárnap megakadályozta, hogy hívő muzulmánok vasárnap, hagyományos áldozati ünnepükön a szokásos állatáldozatot a nyílt utcán végezzék el.

A Kubinka és a Negyelin marsall utca kereszteződésében hívő muzulmánok bárányokat akartak levágni ünnepi áldozatként, követve a vallási hagyományokat. A rendőrség arra hivatkozva tiltotta meg a rituálét, hogy Moszkvában nem megengedett az állatok nyílt utcán való megölése, az áldozatot az erre kijelölt helyen kell bemutatni.

Az áldozati ünnepen a muszlimok legjobb ruhájukba öltöznek és imádkoznak a mecsetekben. Aki megteheti, az áldozatot mutat be Allahnak: általában bárányt ölnek le, húsát pedig szétosztják és imát mondanak. Az áldozati ünnep több napig tart.

Az orosz fővárosban idén az eddigi legtöbb hívő vett részt az áldozati ünnepen a hatóságok tájékoztatása szerint, számukat több mint 170 ezer főre becsülték. Csak a moszkvai nagymecsetben 80 ezren gyűltek össze – közölte a helyi  rendőrség.

Moszkvában 6 mecset áll a muzulmán hívők rendelkezésére. A muftik tanácsa szerint kétmillióan, hivatalosan azonban csak 400 ezren élnek a muszlim vallás követői közül az orosz fővárosban.

Dmitrij Medvegyev orosz államfő külön üdvözletben köszöntette az Oroszországban élő muzulmánokat egyik legfontosabb ünnepükön.

MTI

Friss hírek