Kultúra mélyen a medencében

Még a hétvége is igen sűrűre sikeredett a Kárpát-medencében mind kulturális, mind tudományos téren, a jövő hétről nem is beszélve.

Régészeti konferencia Gyergyószentmiklóson

Mintegy 150 szakember és diák vesz részt most hétvégén a 9. Erdélyi Magyar Régészeti Konferencián Gyergyószentmiklóson.

Gyergyószentmiklóson még soha nem járt annyi régész, mint ahányan ott vannak most a hétvégén. A rangos esemény megnyitóünnepsége pénteken este fél hattól volt a múzeumban; az ünnepi beszédeket követően bemutatták a Sófalvi András és Szabó Máté felvételeiből összeállított Légi régészeti fényképek Udvarhelyszékről című kiállítást, illetve a Bronzkori népek és vizigótok Székelyudvarhely határában című időszakos régészeti kiállítást.

Ugyanekkor mutatták be az Erdély és kapcsolatai a kora népvándorlás korában című könyvet, amely többek közt tartalmazza az 1960-as években Gyergyószárhegyen végzett ásatások anyagát. A tulajdonképpeni konferencia a mai napon zajlott, ahol reggel kilenc órától kezdődően őskor, ókor, népvándorláskor, középkor korszakora tagoltan voltak hallgathatók az előadások a Szent Benedek Tanulmányházban, a BBTE Gyergyószentmiklósra kihelyezett tagozata Csíky Dénes Amfiteátrumában és konferenciatermeiben.

A november 4–6. között zajló esemény házigazdája a Tarisznyás Márton Múzeum. Társzervezők a Pósta Béla Egyesület, az Erdélyi Magyar Régészek Érdekvédelmi Szövetsége, a Hargita Megyei Tanács, valamint a műemlékvédelmi igazgatóság- írja a kronika.ro internetes hírportál.

Washingtonba utazik a Puck Bábszínház

A kolozsvári Puck Bábszínház képviseli Romániát az Egyesült Államok egyik legrangsabb bábostalálkozóján, a washingtoni Kids Euro Festival nevű seregszemlén a Gellu Naum Apolodor könyve című verses meséje alapján készült előadással.

A 27 európai nagykövetség közreműködésével megszervezett fesztivált negyedik alkalommal szervezik meg november 5–12. között. Idén többek között Ausztriából, Belgiumból, Bulgáriából, Csehországból, Ciprusról, Dániából, Franciaországból, Finnországból, Németországból, Lengyelországból, Portugáliából, Spanyolországból és Angliából érkeznek társulatok a seregszemlére. A szervezők kettőtől tizenkét éves korig várják a gyermekeket és szüleiket számos helyszínen a mintegy 150 programpontra. A Puck előadását Mona Marian rendezte.  

Táncművészeti fesztivál kezdődik Székelyudvarhelyen

Harmadszor rendezi meg az Össztánc – ősszel elnevezésű fesztivált, a tánc- és társművészetek találkozóját az Udvarhely Táncműhely és az Örökség Egyesület Székelyudvarhelyen november 3–6. között. A programkínálat ezúttal is igencsak gazdag, válogatni lehet a gyermekeknek és felnőtteknek szóló mesejáték, néptáncon alapuló táncjáték, balladaműsor, népzenei koncertek, könyvbemutató és táncház között – adták hírül a szervezők.

Turnéra megy a gyergyói Figura

Eddigi legnagyobb turnéjára készül a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház november 8–15. között Magyarországon.

A turné keretében a társulat Budapesten, Miskolcon, Egerben, Szigetszentmiklóson és Kiskunmajsán lép fel, ezekben a városokban már többször is sikerrel vendégszerepelt. A Figuránál az őszi turnék immár hagyománnyá váltak, azonban a színház közelménye szerint az idei minden eddiginél nagyobb méretű, hiszen a tavalyi évad hat előadásából ezúttal négy sikeres produkciót is játszanak Magyarországon, a Budapesten sorra kerülő miniévad keretében pedig a közönség mind a négyet megtekinthetik az érdeklődők. A turnén összesen háromszor lesz látható (Miskolcon, Egerben és Budapesten) Bozsik Yvette rendezésében Peter Handke Az óra, amikor semmit nem tudtunk egymásról című mozgásszínházi előadása, amely a Figura Stúdió Színház és az Udvarhely Táncműhely közös produkciója. Kétszer (Budapesten és Kiskunmajsán) lehet megtekinteni Béres László rendezésében a Nagynyavalya című „zenés politikai moralizálást”, mely Török Zoltán szövege alapján készült, és ugyancsak két alkalommal (Budapesten és Szigetszentmiklóson) lesz műsoron Katona Imre rendezésében A téboly hétköznapjai című álomjáték. Ezen kívül Budapesten a Dézsi Szilárd rendezte Georg Büchner-darab, a Woyzeck is bemutatásra kerül.  

A Folton Folk együttes szabadkai koncertje

Vasárnap, 2011. november 13-án délután 5 órai kezdettel, a Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület székházában (Szabadka, József Attila utca 32.) fellép a Folton Folk együttes (Nagy-Grácsik Emese – ének, gitár; Priboj Gábor – gitár; Szabó Róbert – banjo, gitár, szájharmonika, ének; dr. Nagy Kornél – hegedű, mandolin, ének; Tóth Bagi Árpád – basszusgitár). Az együttes vendégművésze: Nagy Réka – ének.

A Folton Folk zenekar 1982-ben alakult, eredetileg a country, később a bluegrass és a blues vonzáskörében muzsikált, mára az ún. világzenei irányzatot műveli, amelyben meghatározó szerepet kapnak a kelet-európai népzenei elemek. A tradicionális dalok mellett nagy hangsúlyt fektetnek saját szerzeményeik, illetve a megzenésített versek hiteles megszólaltatására is.A háborús évek körülményei szétszakították az együttest, de 2004. óta ismét együtt van a zenekar, amely egyaránt népszerű Magyarországon és a Vajdaságban is: részvevői az abaligeti Nemzetközi Bluegrass és Akusztikus Zenei Fesztiválnak, visszatérő vendégei az Énekelt Versek Zentai Fesztiváljának, és számos hazai, illetve anyaországi rendezvénynek.Az együttes ez év őszén csatlakozott a Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesülethez, és ezzel a hangversennyel teszi le névjegyét az egyesületnél- írja a vajma.info.

Somorján és Pozsonyban ad hangversenyt a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa

Tóth Árpád – Koncsol László: Csontok című műve (a capella rekviem) és Liszt Ferenc kórusművei csendülnek fel a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusának előadásában a XXV. pozsonyi Városi Kulturális Napok rendezvénysorozat részeként november 12-én 17.30 órától Pozsonyban, a Ferencesek templomában.

A kórus Csehszlovákiai Magyar Tanítók Központi Énekkara néven alakult Nyitrán 1964 novemberében. Alapító karnagyai között volt Ág Tibor, Janda Iván, Schleicher László és a szlovákiai magyar kórusmozgalom felélesztéséért fáradhatatlanul munkálkodó Szíjjártó Jenő. Később a kórus vendégkarnagya Vass Lajos lett, aki már 1965 elején hozzáfogott az énekkar művészi fejlesztéséhez.

A kórus tagjai szlovákiai magyar pedagógusok és újabban nem pedagógusok is, akik havonta egy alkalommal találkoznak a fellépés színhelyéhez közel eső települések valamelyikén. Mivel a kórusban számos karnagy és zenetanár énekel, a próbák egyúttal a karnagyképzés szerepét is betöltik. 

Adáról (is) indult az idei Irodalmi karaván felolvasó körútja

A csütörtök kora estét az adai Szarvas Gábor Könyvtárban töltötte egy bő órás programmal az az Irodalmi karaván, amely a Nemzeti Erőforrás Minisztérium pályázati programjának keretében és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szervezésében indult Vajdaságot járó útjának első fordulójára. Az adai est vendégei a lendvai Muratáj című irodalmi, művelődési, társadalomtudományi és kritikai folyóirat munkatársai voltak, akik három kötetnek, valamint magának a régiónak társadalmi-kulturális bemutatását is belesűrítették az adai közönségre szánt időbe.

Márai Sándor – Két város vonzásában

A budapesti  Petőfi Irodalmi Múzeumban (1053 Bp., Károlyi Mihály u. 16.) november 4-én, pénteken 16 órakor nyitották meg a Márai Sándorról szóló kiállítást, valamint bemutatták a róla készült brosúrát és filmet, és az életútja kassai és budapesti helyeit megörökítő térképet is.

Verhovina madarai – megjelent Bodor Ádám új regénye

Zsúfolásig telt a budapesti Nyitott Műhely, ahol szerda este mutatták be Bodor Ádám Kossuth-díjas író új regényét, a Magvető Kiadónál megjelent 256-oldalas Verhovina madarai című könyvet.

A könyvbemutatón Szegő János kritikus, szerkesztő beszélgetett az íróval, aki elmondta, hogy a regény mintegy három év alatt született. Bodor Ádám felhívta a figyelmet, hogy a könyv címében szereplő Verhovina valóságban is létezik – a szó ruszin és ukrán nyelven felvidéket jelent –, a regény azonban egy képzelt helyszínen játszódik, valahol a Kárpátalján. 

Art & Design: Rendhagyó képzőművészeti kiállítás Zentán

A zentai Művelődési Ház kiállítási termében péntek este nyílt meg Balla Ákos–Zwara Art & Design című önálló tárlata. A rendhagyó kiállítás megnyitóünnepségén a köszöntők helyett a kiállított alkotásokat bemutató hangulatos kisfilmet kísérhettek figyelemmel az egybegyűltek.A tárlat különlegessége az, hogy a festészet mellett a design is megjelenik az anyagában, ugyanis mivel az iparművészeti egyetemen végeztem, ezért különféle bőrből készült tárgyakat tártam a közönség elé, de mivel festészettel is foglalkozom, ezért a festményeim is láthatóak a kiállításon” – magyarázta a Vajdaság Mának nyilatkozva Balla Ákos–Zwara hozzátéve, a kiállított munkák teljes egészében illeszkednek ahhoz a stílusvilághoz, amit a közönség már korábban megszokhatott tőle, hiszen ezúttal is érzéseket és hangulatok kíván tolmácsolni a művei által, igaz, folyamatosan törekszik a határok feszegetésére, mindig próbál valami újat, valami szokatlant belevinni az alkotásaiba.

A művész elmondta, hogy a visszajelzések alapján a közönség jelentős része újszerűnek és formabontónak érzi ugyan a műveit, de a látogatók rendkívül pozitívan viszonyul hozzájuk. A kiállítás november 4-étől 11-éig 10 és 12, illetve 17 és 19 óra között látogatható.

kultfutar

Friss hírek