Helyi választások Kolumbiában: az ex-elnök csúfos veresége

A helyhatósági választásokon a főváros, Bogotá elvesztésével a politikai életbe való visszatérésről álmodozó volt elnök, Álvaro Uribe hatalmas pofont kapott a korrupciós botrányai miatt tőle elfordult választóktól, akik országos szinten erősítették meg Juan Manuel Santos elnökségébe vetetett hitüket.

A múlt vasárnap Kolumbiában megtartott regionális és tartományi választások eredményei az elnök, Juan Manuel Santos széles támogatottságáról adtak tanúbizonyságot, melynek ékes bizonyítéka a Bogotá új polgármesterének megválasztott, ex-gerilla, jobboldali politikus, Gustavo Petro személye is.

A volt elnök, Álvaro Uribe számára viszont a bukás egyértelművé vált, amikor végig kellett néznie, ahogy az általa támogatott jelöltek sorra vereséget szenvednek a megmérettetésen.

A választási eredményekkel, amelyek egyértelműen legitimálták Santos hatalmát, az elnök megszabadulhatott az utóbbi időkben egyre kényelmetlenné váló Uribe „szellemétől”, és a teljes társadalmi támogatottság tudatában kezdhetett neki döntései véghezviteléhez, melyekkel megmutathatja, hogy végleg kivált elődje árnyékából. 

Első lépésként a Liberális Párt vezetőjét – Uribe legfőbb ellenfelét -, Rafael Pardo Rueda-t kinevezte munkaügyi miniszternek.  Ezt követően pedig bejelentette, hogy végleg felszámolják a kolumbiai hírszerző szolgálatot, a DAS-t, amely illegális tevékenységei során újságírókat, a Legfelsőbb Bíróság tagjait és politikusokat figyelt meg Uribe idejében – és bizonyítottan az elnök tudtával. Köztük volt az a Gustavo Petro is, akit Bogotá polgármesterének választottak meg. 

Uribe, aki jobban tette volna, ha inkább a visszavonulását tervezi meg, éppen hogy a regionális választásokon gondolta magát újra a politikai élet élvonalába helyezni. Bukása a főváros elvesztésével még csúfosabb, ahol jelöltjét, Enrique Peńalosa-t – egyes elemzők véleménye szerint – az Uribe-vel való közös szereplés ütötte ki a versenyből. Azzal az Uribe-vel, akinek neve mostanság a korrupciós botrányokkal azonosítja a kolumbiaiak többsége.

A gerillák – a választások megzavarására irányuló – akciói ellenére az 1 102 körzetben rendben lezajlottak a választások. A kampány elmúlt hét hónapjában 40 jelölt esett gyilkosság áldozatául, 92-t megfenyegettek, míg 8-at elraboltak. A nagyfokú készültség és a rendvédelmi erők jelenléte ellenére a választás napján a Képviselőház alelnökét is fegyveres támadás érte útközben, a szavazóhelyiséghez tartva, amelynek során sofőrje életét vesztette.

Mégis, vasárnap az állampolgárok többsége (56-60 százalék között) teljes nyugalommal járult az urnákhoz. 

Szita Zsuzsanna

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »