Bakot lőtt az ukrán elnök a Timosenko elleni perrel

Viktor Janukovics ukrán államfő a maga ásta csapdába esett a Julija Timosenko ex-miniszterelnök ellen indított perrel, mert akármilyen ítélet is születik, azzal a volt kormányfő és a mögötte álló politikai erők népszerűségét növeli – jelentette ki Uljana Mosztyipan, az ellenzéki Julija Timosenko Blokkja (BJUT-Batviscsina) parlamenti frakciójának képviselője, a Batykivscsina Párt tagja a Kitekintőnek. A politikus Kijevben, a per ellen tiltakozók belvárosi sátorvárosában adott interjút.

Mint ahogy arról a Kitekintő is hírt adott, október 11-én első fokon 7 év börtönbüntetésre ítélték az ex-kormányfőt. Október 25-én a védelem megfellebbezte az ítéletet. A kijevi fellebbviteli bíróságnak a benyújtástól számítva legfeljebb három hónapja van arra, hogy elbírálja a fellebbezést. Időközben több más ügyben is az ukrán állam elleni anyagi károkozással gyanúsították meg. Timosenko jelenleg is előzetes letartóztatásban van.  

A politikusnő frakciójának tagja, Uljana Mosztyipan a Kitekintőnek adott interjújában kifejtette, hogy ha elítélik Timosenkót, áldozatot csinálnak belőle, ráadásul a bírósági eljárás miatt máris heves politikai támadás éri az ukrán vezetést külföldről, s nyilván erre Janukovicsék nem számítottak. Ha pedig a külső és belső nyomás hatására mégis felmentő ítélet születne, az értelemszerűen úgyszintén Timosenkónak és pártjának kedvezne. 

Az ellenzéki képviselő szerint az ügyészség a perben nem tudta alátámasztani a vádat, miszerint Timosenko jogsértést követett volna el azzal, hogy kormányfőként 2009-ben megállapodást írt alá Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnökkel az Ukrajnának szállítandó gáz áráról. Ismert, hogy akkor a korábbinál jóval magasabb árat szabott Moszkva Kijevnek, s most azzal vádolják Timosenkót, hogy túllépte hatáskörét, nem volt joga aláírni a szerződést, amivel komoly anyagi kárt okozott az ukrán államnak. Mosztyipan szavai szerint a megállapodás ugyanakkor a két ország között államfői szinten előre egyeztetve volt, tehát Viktor Juscsenko akkori ukrán elnöknek tudomása volt arról, hogy miniszterelnöke mit készül aláírni Moszkvában. Mosztyipan hangsúlyozta, nincs olyan jogszabály Ukrajnában, ami szabályozná, hogy ilyen esetekben milyen jogkörrel rendelkezik a kormányfő. 

A per végkimenetelével kapcsolatban úgy vélte, hogy olyan ítélet születik majd, amilyet Janukovics elnök és körei megrendelnek. Mint fogalmazott, bár bizakodnak abban, hogy végül Timosenkót mégis felmentik, erre igen halvány a remény. Mutatja ezt az is – mondta -, hogy az elsőfokú eljárás alatt nem biztosítottak egyenlő feltételeket a védelem és a vád képviselőinek. 

Úgy vélte, hogy a hatalom célja, hogy Timosenko ne indulasson nemcsak a jövő évi parlamenti, de az annál még fontosabb 2015-ös elnökválasztáson sem, hiszen komoly riválisa Janukovicsnak. Hangsúlyozta, hogy ügyvédei nemcsak Timosenkót, de egyben az ukrán demokráciát és a jogállamiságot is védik. 

Mosztyipan pártjának, a Batykivscsina Pártnak jó esélyeket jósolt a jövő őszi parlamenti választásokra.  Ezt azzal indokolta, hogy Janukovics  és az általa vezetett Régiók Pártjának népszerűsége jelentősen visszaesett a gazdasági válság miatt hozott megszorítások nyomán. Janukovicsék viszont szerinte mindent bevetnek majd, hogy megőrizzék hatalmukat, ezért aligha lesznek tiszták a választások. Mint mondta, a tavalyi helyhatósági választások már megmutatták, mire lehet majd számítani, azaz tömeges szavazatfelvásárlásokra, a választói névjegyzékek meghamisítására és egyéb csalásokra. 

Kérdésre válaszolva kijelentette, pártja szívesen venné, ha a kárpátaljai magyarságnak újra lenne parlamenti képviselete, számukra csak az a fontos, hogy képviselőjük szabályos választással jusson be a törvényhozásba.

Kovács Andrea

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »