Túlterheltek a kínai bírók

Komoly bíróhiány van Kínában, az alsó fokú népi bíróságok alkalmazottainak túlterheltsége már fizikai és szellemi egészségüket veszélyezteti.

Két év alatt, 2008 és 2010 között 96, alsó fokú népi bíróságokon dolgozó bíró és bírósági alkalmazott halt meg Kínában a túlzott munkavégzés, illetve annak következményei miatt. További 466-an maradandó fizikai vagy szellemi károsodást szenvedtek – tárta a nyilvánosság elé a sokkoló adatokat Vang Seng-csün (Wang Shengjun), a legfelsőbb bíróság elnöke a múlt héten. Vang a kínai igazságszolgáltatás legalsó szintjének gondjaira próbálta meg felhívni a figyelmet, a megyei, városi és községi szinteken dolgozó hivatalnokok egészségét ugyanis komolyan veszélyezteti a sokszoros túlterheltség és a munkával járó jelentős stressz. Emellett még alacsony fizetéseik miatt is aggódniuk kell.

A gazdasági és társadalmi változások következtében az elmúlt három évben éves szinten átlagosan 6 százalékkal nőtt az alsó fokú népi bíróságokhoz benyújtott esetek száma az országban, a bírók száma viszont lényegében stagnált. A délkeleti part mentén, valamint a gazdaságilag fejlettebb középső és keleti városokban így ma fejenként átlagosan évi 300 ügy is juthat a bírákra, akik gyakran a hétvégeken és a munkaszüneti napokon is dolgoznak.

A június végi adatok szerint Kína 3115 alsó fokú népi bíróságán összesen több mint 250 ezer fő áll alkalmazásban, ezek közül mintegy 150 ezer bíró. Ők 2008 és 2010 között 30 millió vitás ügyben hoztak döntést, vagyis a 1,3 milliárd fős népességű ország összes bírósági esetének 89 százalékában. A 2001-től érvényes jelenlegi szabályok szerint Kínában bármely, 23 évnél idősebb állampolgár bíróvá válhat, amennyiben rendelkezik jogi diplomával, és leteszi a köztisztviselői, valamint a bírói vizsgákat, emellett a jelentkezőknek 2006 óta egy egyéves kötelező gyakorlat teljesítését is előírják.

MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »