Nehéz év vár Szlovákiára

Nehéz év vár a szlovák gazdaságra, az országot jövőre eléri a válság újabb hulláma. 25 ezerrel több lehet a munkanélküli, s a vártnál alacsonyabb lesz a gazdaság növekedése is.A pénzügyminisztérium mellett működő Pénzpolitikai Intézet legújabb előrejelzése szerint a gazdaság növekedése mindössze 1,6 százalékos lesz, ellentétben az ősz elején jósolt 3,4 százalékkal. 

Az állam bevételei a Hospodárske Noviny csütörtöki cikke szerint jövőre emiatt több százmillió euróval alacsonyabbak lehetnek. „A kiesés 400-500 millió eurónyi lehet” – mondta Juraj Valachy, a Tatra bank elemzője a lapnak. Ezen kívül az eddigi előrejelzéseknél jóval magasabb lehet a munkanélküliek száma is. 

A pénzügyminisztérium egyelőre nem kommentálta a legújabb makrogazdasági előrejelzést. A számok ugyanis még kismértékben változhatnak, az előrejelzés végleges változata csak pénteken kerül majd nyilvánosságra. Senki sem tagadja azonban, hogy rosszabb lesz a dolgok alakulása a vártnál. „Az okok egyértelműek. 

Csökken Németország gazdaságának növekedési üteme, ahol az év végére kismértékű recessziót várunk. A mi gazdaságunk csökkenését a munkaerőpiac is befolyásolja” – mondta a lapnak Ján Tóth, a minisztérium pénzügyi intézetének vezetője, aki megerősítette: néhány százmillió eurós kieséssel kell számolni. 

A gazdasági lap szerint jövőre 25 ezer állástalannal több állhat majd sorba a munkaügyi hivatalban. Dávid Dereník, az UniCredit bank elemzője szerint elsősorban a gépiparban, a kohászatban, az elektronikai gyártásban, illetve a szolgáltatások területén várhatóak elbocsátások. „Ez azonban nem a szektorokról szól majd, inkább az egyes vállalatokról, melyek nem tudják hatékonyabbá tenni a gyártást a válság idején” – vélekedik az elemző.

Nem tudni, mit terveznek a politikusok a helyzet kezelésére. A költségvetési lyukak befoltozása kapcsán már szóba került többek között az is, hogy újra adót emelnek. A KDH a lap szerint például el tudja képzelni, hogy magasabb legyen a bankadó. Az SDKÚ magasabb alkoholadót és magasabb ingatlanadót szeretne, a Smer pedig a jobban kereső alkalmazottak és a cégek adóterheit emelné.

Iveta Radičová kormányfő szerdán leszögezte, hogy a jövő évi állami költségvetést a gazdasági előrejelzések alapján fogják módosítani. Az újabb intézkedéseket valószínűleg a kormány is elfogadja majd, a tervek 10 nap múlva kerülhetnek az asztalra. 

A munkanélküliség kezelésére is több ötlet született már. A KDH a szociális szolgáltatások nyújtásában lát lehetőséget. „Amit polgáraink Ausztriában dolgoznak, nálunk is meg kell csinálni. Ezt az egyik legerősebb eszköznek tartom” – mondta Július Brocka, a kereszténydemokraták alelnöke. 

Az ellenzéki Smer a nagy állami beruházásokban látja a lehetőséget. „Ezek ösztönzést adnának a gazdaságnak, és növelnék a foglalkoztatottságot” – mondta a lapnak Braňo Ondruš, a Smer képviselője. 

Bumm.sk

Friss hírek