Berényi: előbb a dél-szlovákiai megélhetési viszonyokon kell javítani

Berényi József, az MKP elnöke szerint a kisebbségi kérdés ma kevésbé érdekli az embereket, a szociális és a gazdasági témák annál inkább, ezért az MKP a választási kampányban is nagy hangsúlyt kíván helyezni ezekre.

„Azt tapasztaljuk, hogy a kisebbségi kérdés egyre inkább értelmiségi témává válik, és a választókat sokkal inkább motiválják a választásokon való részvételre a munkahelyteremtéssel, az infrastrukturális fejlesztésekkel, az önkormányzatok talpra állításával foglalkozó megoldások” – jelentette ki Berényi abban az interjúban, amely a Szabad Újság hetilap legújabb kiadásában jelent meg.

„A programalkotásnál is fontos kiindulópont lesz, hogy előbb a megélhetési viszonyokat kell javítani, mert ez segíthet, hogy közösségünk tagjai öntudatosabb magyarok legyenek. Aki nehéz helyzetben van, rászorul az állam segítségére, az nem fogja számon kérni vagy megharcolni a kisebbségi jogokat. Ezért számunkra kulcsfontosságú, hogy a munkahelyteremtés, a közúti fejlesztés és a támogatások mértéke megnövekedjen Dél-Szlovákiában” – fejtette ki a politikus.

A küszöbön álló választási kampányról a pártelnök kifejtette: az MKP nem akar konfrontatív kampányt, de a kormány ígéreteit összehasonlítják a teljesítménnyel. Jelképesnek minősítette a csallóközi Csölle-Pozsony közti útszakasz egyoldali kiszélesítését, amely szerinte a kormánynak a magyarokhoz való viszonyulását jelképezi: a szlovák főváros felé az út jobb, a hazafelé vezető szakasz problémásabb, még nagyobbak a dugók, mint korábban.

Berényi úgy látja: a kisebbségi témákra is akkor lesz fogékonyabb a magyar, ha lesznek jó utak, lesz hol dolgoznia. Ezért az MKP programja a dél-szlovákiai régió konkrét problémáira kínál majd megoldást.

MTI

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »