Pénzt juttatnak a brüsszeli székely irodába

Egyesületbe társul Kovászna Megye Tanácsa és Sepsiszentgyörgy önkormányzata, hogy közösen működtessék a Székelyföld nyáron megnyitott brüsszeli képviseletét. A két önkormányzat által létrehozandó Euinfo nevű közhasznú egyesület alaptőkéje 40 ezer lej lesz, illetve a partnerek havi ezer eurót fizetnek be az egyesület kasszájába, ebből tartják fenn a brüsszeli képviseleti irodát.

Tamás Sándor megyei tanácselnök szerint azért van szükség erre a megoldásra, mert az önkormányzat 2009-től nem alkalmazhat munkatársakat, így csak az egyesület veheti fel azt a személyt, aki a megyét képviseli majd az unió fővárosában. A Magyar Polgári Párt (MPP) tanácsosai nem szavazták meg az erről szóló határozatot, mivel szerintük a Székelyföld képviseleti irodája költségeinek fedezéséhez hozzá kellene járulniuk a Hargita és Maros megyei önkormányzatoknak is.

Tamás Sándor tanácselnök válaszul kifejtette: az összes székelyföldi önkormányzatot magában foglaló egyesület megalapítása nem kivitelezhető, mivel a korábbi hasonló próbálkozások mind elbuktak a bíróságon, másrészt a Maros Megyei Tanácsban nem lehet átvinni egy ilyen kezdeményezést.

Sabin Calinic szociáldemokrata tanácstag azért ellenezte az egyesület megalapítását, mert szerinte az nem törvényes, hiszen nem az önkormányzatok hatáskörébe tartozik a külképviseleti iroda fenntartása. A román tanácstag szerint nem lenne probléma, ha ez magánkezdeményezés lenne, de közpénzekből nem lehet ilyent finanszírozni. Ezen kifogások ellenére a Kovászna megyei tanácstagok megszavazták a határozattervezetet, amelyet pár nappal korábban a sepsiszentgyörgyi önkormányzat is elfogadott.

Demeter János, a Kovászna Megyei Tanács alelnöke, a brüsszeli iroda kezdeményezője korábban elmondta: bár eredetileg úgy tervezték, hogy a megyei tanácsi alkalmazottak 3-3 hónapig teljesítenek szolgálatot Brüsszelben, az évek óta az EU fővárosában dolgozó szakemberek lebeszélték őket erről a módszerről, mert a tapasztalatok szerint a brüsszeli politikusok nem szeretnek negyedévenként új arcot megismerni. Ezért döntöttek egy állandó alkalmazott mellett, aki ki tudja építeni bizalmi kapcsolatrendszerét, és így hatékonyabban tudja képviselni és népszerűsíteni Székelyföldet, mondta Demeter János.

Kitekintő / Új Magyar Szó

Friss hírek