Oroszország hétmillió dollár értékű segélyt küld Líbiába

Oroszország hétmillió dollár értékű humanitárius segélyt küld Líbiába – közvetítette a RIA orosz hírügynökség Alekszander Lukasevics, orosz külügyi szóvivő bejelentését.

Az Orosz Föderáció Külügyminisztériumának honlapján található információk szerint a segélyt egyösszegű célzott támogatásként nemzetközi szervezetek útján juttatják Líbiába. Az összegből kétmillió dollárt mezőgazdasági támogatás céljából a Világélelmezési Program számára, kétmilliót az Egészségügyi Világszervezetnek a lakosság egészségi állapotának biztosítására, egymilliót az UNICEF Gyermekalapjának utalnak. A maradék kétmillió dollárt pedig a Nemzetközi Polgári Védelmi Szervezet fordíthatja a líbiai lakosság alapvető humanitárius szükségleteinek ellátására.

Az IMF adatai szerint az arab tavasz nyomán bekövetkezett események hatására a líbiai gazdaság 7,7 milliárd dolláros kárt szenvedett el, az észak-afrikai ország számára jelenleg a békés építkezés a legfontosabb – hívja fel a figyelmet cikkében a polit.ru híroldal. Oroszország pedig támogatja ezeket az erőfeszítéseket. „A hagyományosan jó kapcsolatainknak megfelelően az Orosz Föderáció kész segíteni Líbia demokratikus újjáépítését, rekonstruálni a háborúban elpusztított infrastruktúrát és megerősíteni a gazdaságot – a két ország számára hagyományosan előnyös gazdasági kapcsolatok építésén keresztül is.” „Számítunk arra, hogy a líbiai hatóságok, ahogyan többször is hangsúlyozták, teljesíteni fogják az ország nemzetközi kötelezettségeit”- áll a Külügyminisztérium közleményében.

A polgárháború kezdetéig Tripoli az orosz harci eszközök egyik legnagyobb észak-afrikai vásárlója volt. A líbiai védelmi miniszter 2010 januárjában 1,8 milliárd dollár értékű fegyverüzletről írt alá szerződést Vlagyimir Putyin miniszterelnökkel, mely a BBC tudósítása szerint nagyjából az orosz éves fegyverexport negyedének felel meg.

A februárban kezdődött líbiai polgárháborúban több ezer ember vesztette életét, a háború szétzúzta az ország gazdaságát és infrastruktúráját. Legnagyobb károkat Szirte és Miszráta városa szenvedte el, itt folytak leghevesebben a harcok –  írja a lenta.ru. 

Dancsecs Réka

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »