Slota szerint Mečiar nem a nemzet atyja

Ján Slota, az SNS elnöke szerint Vladimír Mečiar nagyon messze van attól, hogy a nemzet atyjának nevezzék, mivel saját maga sem akarta az önálló Szlovák Köztársaság létrejöttét.

Slota kijelentette, Václav Klaus jelenlegi cseh kormányfő és akkori miniszterelnök jóval nagyobb szerepet játszott a két állam kialakulásában, Mečiar az utolsó napokig egy közös alakulat fennmaradását szorgalmazta. A politikus mindezt egy, a napokban Csehországban megjelenő  könyvben fejtette ki. Slota szerint az SNS-nek 1993 előtt egyedüli szlovákiai pártként szerepelt céljai között az ország önállósodása.

Az SNS elnöke úgy vélekedett, a csehek már jóval a hivatalos kettéválás előtt eldöntötték, hogy önállósodnak, és fokozatosan kialakították az aktus politikai feltételeit. ,,A cseh pártok biztosan nem voltak a két nép egyenrangú, szabad együttélése mellett” – állította Slota, aki kijelentette, örül annak, hogy az ország kettészakadt, mivel a két nép együttműködése minőségileg is megváltozott, jelenleg már baráti szellemben folyik.

Bumm.sk / SITA

Friss hírek