Damaszkuszban járt az Arab Liga küldöttsége

Szerdán Szíria fővárosába látogatott az Arab Liga küldöttsége, hogy tárgyalásokat folytasson a rezsim vezetésével az országban kialakult kaotikus állapotokról. A találkozón hat tagállam képviseltette magát, Katar, Egyiptom, Algéria, Omán, Szudán és Jemen, a delegációt pedig a katari miniszterelnök, Khalid bin Hamad al-Thani sejk vezette. Az arab szervezet folyamatosan figyelemmel kíséri az országban zajló eseményeket, a halálos áldozatok számának növekedése miatt a tagállamok egyre nagyobb aggodalommal szemlélik a reformok és a politikai párbeszéd hiányát.

A delegáció látogatására azt követően került sor, hogy a Liga 15 napot adott a rezsim vezetésének dialógus kezdeményezésére az ellenzékkel. A sejk elmondása szerint a szerdai egyeztetés a szír elnökkel, Bashar al-Assaddal „őszinte és barátságos” volt és október 30-án újabb találkozóra kerül majd sor vagy Dohában vagy Damaszkuszban. Az Arab Liga több ülésén is foglalkozott a szír belpolitikai helyzettel, a lehetséges szankciókról is tárgyaltak, azonban az október 17-i találkozón úgy döntött a szervezet, hogy nem függesztik fel Szíria tagságát.

Az országban nem állt meg eközben az élet, az Omajjád-mecset előtti téren ismét az elnök híveinek tízezrei gyűltek össze, csakúgy, mint múlt szerdán, hogy kifejezzék támogatásukat a rezsim felé. Rossz nyelvek szerint a demonstráció „elnöki megrendelésre” jött létre, az Arab Liga küldöttségének látogatásának idején pedig különösen szüksége volt erre Assadnak. A felkelők sem maradtak természetesen tétlenek, az egész országra kiterjedő általános sztrájkot hirdettek, melynek több városban is akadtak követői. A szerdai tűzharcokban legalább 11 ember vesztette életét, a közbiztonság hiánya is az otthonukban tartotta a rettegő lakosságot. Homsz városától északra, Hamratban a dezertőrök egy katonákat szállító busz ellen gránátokkal intéztek támadást, a hírek szerint az akciónak kilenc katona esett áldozatául.

Horváth Hajnalka

Friss hírek