Tizenharmadik századi hajó roncsait találták Japán partjainál

Tizenharmadik századi mongol hajó roncsait tárták fel Kjúsú szigete közelében, amelyet a feltételezések szerint Kubilaj kán Japán ellen indított második inváziós kísérlete során nyelt el a tenger.

A kutatócsoport Ikeda Josifumi régészprofesszor vezetésével a hajótest 12 méteres darabját találta meg a tengerfenéken – olvasható a The Mainichi Daily News angol nyelvú japán lap online kiadásában.

Ikeda szerint első ízben sikerült a mongol  inváziós flotta egyik hajójának ekkora darabját feltárni. Ennek alapján rekonstruálni lehet a hajót, megismerni annak specifikus jellemzőit. A szakember becslése szerint a hajó hossza elérhette a húsz métert.

A roncsok közelében közel négyezer tárgyat tártak fel a régészek, beleértve a hajó horgonyát. Rengeteg kínai edényt és egyéb tárgyat találtak, amelyek a Déli Szung (Song) dinasztia (1127-1279) korából származnak. Találtak legkevesebb 300 téglát is, amelyek, a feltételezések szerint a hajó ballasztja voltak.

A Mongol Birodalom két sikertelen támadást intézett Japán ellen. Az elsőt 1274-ben indították, a mongol flotta 300 nagy és 400-500 kisebb hajóból állt, fedélzetükön 15 ezer mongol és kínai, valamint 8 ezer  koreai harcossal, illetve a mongolok lovaival. A mongoloknak jobb fegyvereik és nagyobb harci tapasztalatuk volt, de a támadásra hónapok óta készülő, nagyobb létszámú japán sereg megállította őket, majd a kitörő vihar visszavonulásra kényszerítette a támadókat. 1281 nyarán a 140 ezer harcost szállító egyesített mongol-koreai-kínai flotta nagy részét a kamikáze (isteni szél), egy nagy erejű tájfun pusztította el.

MTI

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »