A kormányhivatal is érdeklődik a helységnévtáblák ügyében

Levélben fordult a Közútkezelő Vállalathoz a hiányzó kétnyelvű táblák ügyében a kisebbségekért felelős kormányalelnök hivatala Szlovákiában. November hetedikéig várnak választ az illetékesektől.

Juhász László, a hivatal főosztályvezetője a Bumm hírportálnak elmondta, levélben keresték meg a Közútkezelő Vállalatot, hogy felhívják a figyelmet a hiányosságokra. A hatóságot tájékoztatták arról a kormányrendeletről, amely tartalmazni fogja azon települések listáját, ahol ki kell tenni a kisebbségi megnevezéseket is – ez a jegyzék különbözik a jelenleg használatos listától.

A hivatal egyben ismertette azon felmérés eredményeit, amelyet nyáron készített, s melynek tanúsága szerint valóban számos hiányosság tapasztalható ezen a téren. Juhász kijelentette, a vállalat figyelmét felhívták arra, kötelességük a táblák kirakása, ennek elmulasztása akár szankciókkal is járhat a kormányrendelet január elsejei hatályba lépése után. A vállalat hivatalos reakcióját legkésőbb november hetedikéig várják az ügyben.

Juhász felhívta a figyelmet arra, hogy a Közútkezelő Vállalat kötelezettsége az első osztályú főutakra vonatkozik, az alacsonyabb osztályú utak esetében az önkormányzatoknak és a megyéknek kell rendelkezniük. Ráadásul jogi vákuum keletkezett a kétnyelvű helységnévtáblák terén, a régi jegyzék ugyanis megszűnt, az új lista pedig még nem érvényes.

A Kétnyelvű Dél-Szlovákia mozgalom korábban egy hasonló felhívást tett közzé.

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek