Újabb sztrájkok és tüntetések Görögországban

Folytatódnak a múlt heti sztrájkok és tüntetések Athénban. Szerdán több mint hetvenezren vettek részt egy demonstráción, amelyen néhány a tüntető a rendőrökkel is összecsapott. Kedden a tömegközlekedés fog teljesen leállni és a tanárok is munkabeszüntetésre készülnek.

Mintegy 75 ezren tüntetettek Athénban szerdán az újabb megszorítások ellen, amelyekkel a kormány az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap elvárásainak megfelelően igyekszik csökkenteni az államháztartási hiányt. A demonstráció a Görögországot két napra megbénító sztrájk része volt.

A legtöbb tüntető békésen menetelt a parlament épülete elé, délután azonban voltak kisebb összecsapások az eseményt biztosító háromezer rendőr és a feléjük köveket, szemeteszsákokat és Molotov-koktélokat dobáló fiatalok között. A rendbontók, akik csuklyával, sállal és gázálarccal takarták el az arcukat, az Ismeretlen Katona sírját is felgyújtották. A rendőrök a megfékezésükre könnygázt használtak, ami néhány tüntetőnél légzési nehézségeket okozott, őket a demonstrációra kivezényelt orvosok látták el. Egy rendőr könnyebb sérülésekkel kórházba került, a rendbontók a szemtanúk beszámolói szerint azért támadták meg őt, mert elővette a pisztolyát. A parlament körüli utcákban és a városközponttól távolabb is történtek incidensek rendőrök és tüntető fiatalok között.

További munkabeszüntetések várhatók a héten, miután a görög parlament csütörtökön megszavazta az újabb megszorításokkal járó új állami finanszírozási törvényt. A tömegközlekedésben dolgozók holnapra egynapos sztrájkot terveznek, november első hetében pedig újabb akciókat szeretnének végrehajtani. A tanárok és a közhasználatban lévő teherautók sofőrjei a tervek szerint több napon keresztül fognak sztrájkolni.

A pénzügyminisztérium Információs Rendszerek Főtitkársága is zárva tart egy ülősztrájk miatt, amely akadályozhatja az adószámla-kibocsátást, miközben a minisztérium többi dolgozója csütörtökig folytatja a munkabeszüntetést.

Farkas Enikő

Friss hírek