Terrorizmussal vádolnak két svéd újságírót Etiópiában

Terrorizmus vádja miatt kell bíróság elé állnia két svéd állampolgárságú újságírónak Etiópiában. Az etióp kormány állítólag videofelvételekkel tudja bizonyítani, hogy a két svéd részt vett a szeparatista Ogadeni Nemzeti Felszabadítási Front (Ogaden National Liberation Front – ONLF) kiképzésein. Az első tárgyalást csütörtökre tűzték ki, de későbbi időpontra halasztották, mivel még nem sikerült védőt kijelölni az újságírók két etióp állampolgárságú vádlott-társának. Amennyiben a vádlottakat bűnösnek találják, akár 15 év börtönt is kaphatnak.

A svéd külügyminiszter követet küldött Addisz-Abebába, hogy elérje az újságírók szabadon engedését. Elmondása szerint honfitársai csak humanitárius kutatómunkát végeztek a nyugtalan Ogaden régióban, és semmi közük a terrorszervezetként nyilvántartott ONLF-hez. A két újságíró még a nyár folyamán érkezett Etiópiába. Júliusban vették őrizetbe őket, miután fegyveres összeütközés tört ki a kormányerők és az ONLF között, amelyben egyébként könnyebb sérüléseket is szereztek. A svéd kormány mellett még számos nemzetközi szervezet is követeli szabadon bocsátásukat.

A politikailag bizonytalan Ogaden régió fontos lehet az olajvállalatok számára, ugyanis jelentős kőolaj-, illetve földgázkészleteket sejtenek a talaj alatt. A legnagyobb svéd olajtársaság is végez kutatásokat a térségben, így mindenképpen fontos, hogy az incidens ne rontsa meg a két ország kapcsolatát.

Lukács Ádám Zsolt

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »