Pillanatnyi helyzetjelentés a bolgár választásokról

Javában zajlik Bulgáriában a helyhatósági- és államfőválasztás, kövesse figyelemmel a Kitekintőt bővebb információért.

Javában zajlik Bulgáriában a helyhatósági- és államfőválasztás, magas részvételi arányról és több választási visszaélésről is értesült a Kitekintő. A több mint 11 ezer belföldi szavazókör mellett 121 külföldi szekcióban is leadhatja szavazatát a közel 6,5 millió állampolgár. Az államfői megmérettetésen 22 jelöltpárra (államfő-jelölt és államfőhelyettes-jelölt) lehet voksolni, a helyhatósági választósokon pedig 42 ezer önkormányzati tisztviselő-jelöltre és 10 ezer polgármester aspiránsra.

Egy nappal a választások előtt közel 1000 szavazólapot tulajdonítottak el a pirdopi városházáról. A választási szavazókörök megnyitását követően Szliven városából több visszajelzés érkezett szavazatvásárlásról és illegális agitálásról.

Szófiában egy 52 éves férfit tartóztatott le a rendőrség, ugyanis 300 leváért (1 leva~149forint) kívánta megvásárolni több lakos szavazólapját. A Bolgár Szocialista Párt (BSZP) burgaszi központja szerint a kormányzó Polgárok Bulgária Európai Fejlődésért (GERB) emberei 50-100 leváért kívánják felvásárolni a lakosoktól szavazólapjaikat a Szozopol környéki falvakban. Kardzsali városából sokan jelentették, hogy a szavazóköri tollak tintája elpárolog a szavazás leadását követően – ezt határozottan tagadta a Központi Választási Bizottság (CIK).

Magyarországgal ellentétben, Bulgáriában a törvény megengedi az állampolgároknak, hogy párttámogatóként tüntessék fel magukat a szavazói névjegyzéken. A párttámogatók törvényileg szabályozott anyagi juttatás ellenében jelen lehetnek a választókörzetekben és felügyelhetik a szavazás tisztaságát. Várnában 18 ezer párttámogatót regisztráltak reggel 10 óráig a szavazóköri biztosok.

Kövesse figyelemmel a Kitekintőt bővebb információért. Legkorábban magyar idő szerint este 21-kor lehet várni végleges eredményeket.

Milanov Viktor

Friss hírek