Mindenki feszülten várja a vasárnapi EU-csúcsot

Óvatos kereskedés jellemezte az ázsiai régiót a hajnali órákban, a befektetők jelentős része a szombati/vasárnapi EU csúcstalálkozóra vár. Egyes sajtóhíresztelések alapján elhalaszthatják – a már amúgy is egy héttel elcsúsztatott – EU csúcsot, ami a piaci szereplők kiábrándulását okozta, miután érdemi intézkedéseket vártak a találkozótól. Az esetleges késés arról árulkodna, hogy továbbra sem képesek megegyezni az Európai Unió tagországai a görög kérdésről, az Európai Stabilitási Alap (EFSF) bővítéséről és a bankszektor feltőkésítéséről. Némi tűzoltásnak fogható fel, hogy szerdára meghirdettek egy kormányközi találkozót, ahol szintén az előbb felsorolt kérdések kerülnek terítékre.

A nyersanyagpiacon az olaj némileg visszakorrigált felfelé a tegnapi esés után, amit részben a líbiai diktátor, Muammar Gaddafi halálhíre okozott. A helyzet így gyorsabban konszolidálódhat és visszaállíthatják Líbia kőolaj kitermelését, mely világviszonylatban 4%-ot jelent. A hír azért nem okozott nagyobb szabadesést, mert már számítani lehetett a rezsim bukására, ezért ez a hatás már többnyire beárazódott korábban.

Az arany és az ezüst minimálisan visszaadott az elmúlt napok lejtmenetéből, de a mozgás nem tekinthető jelentősnek.

A devizapiacokon ismét megindult lefelé a svájci frank az euróval és a dollárral szemben a megnövekedett kockázatkerülési magatartás miatt, valamint feltehetően elkezdhetik tesztelni a nagyobb piaci játékosok a svájci jegybank tűrőképességét (1,20-as támasz az EURCHF árfolyamban).

A forint továbbra is a lélektani 300 forintos szintet ugrálja körbe, melynek közelében megnő egy esetleges intervenció lehetősége a Magyar Nemzeti Bank részéről. A probléma csak az, hogy még koránt sincs akkora pánik, mint 2009 év elején, így egy komolyabb reccsenés még nagyobb nyomás alá helyezheti a magyar fizetőeszközt, mint a legutóbbi válság idején. Az MNB pedig csupán véges devizatartalékkal rendelkezik (megközelítőleg 34 milliárd euróval), amit a forint védelme érdekében felhasználhat.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »