Elhunyt a francia újságírónő az emberrablók fogságában

Meg nem erősített források szerint meghalt Marie Dedieu, aki egyike volt annak a négy nyugatinak, akiket nemrégiben raboltak el szomáliai fegyveresek Kenyából. Az asszony halálának pontos körülményei még nem ismertek, de feltehetőleg nagy szerepet játszott benne az, hogy a 66 éves Dedieu folyamatos gyógyszeres kezelésre szorult betegségei miatt, amelyet nyilván nem kapott meg fogvatartása alatt. Dedieu egyébként a kilencvenes évektől kezdve ideje nagy részét Kenyában töltötte, így nem volt ismeretlen számára a veszélyes közeg.

A halálhírt francia diplomaták jelentették be, akik éppen a kiszabadításáról tárgyaltak. Jelenleg még három nyugati nő van emberrablók fogságában, folyamatosan zajlanak a tárgyalások a szabadon bocsátásuk érdekében.

Napról-napra aggasztóbb a helyzet a szomáliai-kenyai határon, ugyanis egyre több embert rabolnak el feltehetőleg az al-Shabaabhoz köthető iszlamista milíciák. A térségben kialakult biztonsági helyzet javítása érdekében a kenyai kormány kemény offenzívát indított a terroristák ellen. A nyugatiak biztonságának garantálása kulcsfontosságú, hiszen több nemzetközi segélyszervezet is kijelentette, hogy addig nem folytatja az ottani munkáját, amíg nem rendeződik a helyzet.

Lukács Ádám Zsolt

Friss hírek