Mégsem utazik ma Brüsszelbe Viktor Janukovics

Elhalasztották az ukrán elnök október 20-ra tervezett brüsszeli látogatását. Az utazás elmaradásának oka a Julija Timosenko ügyében hozott, nemzetközi felháborodást kiváltó bírósági ítélet volt, bár Viktor Janukovics állítja, ő mondta le a csütörtöki látogatást – olvasható a gazeta.ru internetes hírportálon. A történtek hátterében Janukovics az ukrajnai Donyeckben találkozott Dmitrij Medvegyev orosz államfővel, aki a brüsszeli témát illetően kerülte a kellemetlen kérdéseket.

A gazeta.ru ukrán forrása szerint a brüsszeli látogatást nem törölték, csupán későbbre (valószínűleg novemberre) halasztották. Janukovics elmondása szerint ő maga kérte az elnapolást, nem szerette volna, ha a szabadkereskedelmről szóló egyezmény aláírása és Timosenko ügye összemosódott volna. „Ezt a két kérdést külön kell megvizsgálni” – nyilatkozta az ukrán államfő.

Amikor a kijevi Pecserszki Bíróság hét évre ítélte Timosenkot, az Európai Unióban nagy viták törtek ki, de abban mindenki biztos volt, hogy a döntés hatással lesz Ukrajna és az EU kapcsolatára, ahol több vezető politikus (Jerzy Buzek, Barroso, Donald Tusk) is politikai motiváltságot vélt felfedezni az üggyel kapcsolatban.

Tovább ronthat Kijev és Brüsszel kapcsolatán a hír, miszerint Timosenko ellen nemsokára újabb eljárás indulhat: ezúttal egy 400 millió dolláros orosz tartozás kapcsán, amelyet Timosenko 15 éve halmozott fel cége, az Egységes Energetikai Rendszer élén, ukrán állami garanciavállalással a háta mögött. Emiatt korábban Moszkva is vádat emelt, ám hat éve elévülés miatt lezárta az ügyet, amelyet nem kíván felújítani.

Timosenko ügyének valóban hatalmas szerepe van Brüsszel és Kijev kapcsolatának alakulásában. Amennyiben kedvező döntés született volna, Janukovics még idén aláírhatta volna a társulási és stabilitási egyezményt.

A szeptember végén, Varsóban tartott Keleti Partnerség csúcstalálkozón Donald Tusk lengyel miniszterelnök elmondta: amennyiben sikerül az egyezményt aláírni, Ukrajna tulajdonképpen az EU csatlakozások tárgyalásának előszobájába lépne. Ez lehetett volna az utóbbi évek legnagyobb sikere az ukrán európai integrációs törekvéseknek. A két héttel Julija Timosenko tárgyalása előtt tartott csúcstalálkozón José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke azt közölte, Brüsszel és Kijev lezárhatják a társulási és stabilitási egyezménnyel kapcsolatos tárgyalásokat. Ugyanakkor egy orosz újságíró kérdésére válaszolva elmondta: Brüsszel aggódik a Julija Timosenko elleni eljárás miatt. Így nem tudni, hogy az egyezményt mikor írják alá, mert „ezt a kérdést meg kell oldani”. Donald Tusk lengyel kormányfő emlékeztetett arra, hogy Timosenko miniszterelénökként tette meg az első lépéseket az Európai Unió felé vezető úton.

A Keleti Partnerség célja többek között a vízummentesség biztosítása, illetve szabadkereskedelmi megállapodások kötése – Kijev ettől is messzebb kerülhet, ha Timosenko ügyében nem lesz változás, márpedig a jelenlegi helyzet alapján erre nem túl nagy az esély. Viktor Janukovics egyébként idén augusztusban még az európai uniós elképzeléseiről cikkezett a Wall Street Journal hasábjain – az államfő uniós tagságot szeretne, miközben a Moszkvával fenntartott viszonyt is ápolná, azaz egyáltalán nem zárkózik el a kazah-belarusz-orosz vámunióba való csatlakozástól sem.

Janukovics a társulási megállapodásról, illetve egy szabadkereskedelmi szerződés ügyében tárgyalt volna Barrosoval. Brüsszelben korábban kijelentették: ha Kijevben nem érvényesülnek a jogállamiság követelményei Julija Timosenko ügyében, felfüggesztik az együttműdökést Ukrajnával.

Eközben a héten Janukovics az ukrajnai Donyeckben látta vendégül Dmitrij Medvegyev orosz elnököt – a találkozó híre cseppet sem nyugtatta meg a brüsszeli politikusokat. A két ország államfői a gázszerződések ügyében találkoztak, Medvegyev a beszélgetés során elkerülte a Timosenko-ügyet érintő kínos kérdéseket – igaz, néhány nappal a találkozó előtt Vlagyimir Putyin már elmondta a véleményét az ügyről.

Nem értem, miért kapott hét évet” – nyilatkozta az orosz kormányfő.

Ukrajna kapcsolata az Európai Unióval régóta kényes pontja az orosz-ukrán kapcsolatoknak. Miközben megválasztása után Viktor Janukovics a nyugathoz közeledő politikát ígért, igyekszik közben Moszkvával is jó viszonyt ápolni, akik időközben a kazahokkal és belaruszokkal már a 2010-ben létrehozott vámunió felé húznák Kijevet.

Janukovics a találkozó során pedig inkább bizonyult partnernek a kilátásba helyezett orosz-kazah-belarusz vámunióba való csatlakozást illetően, míg az elhalasztott brüsszeli látogatás ügyéről hallgatott a találkozó során.

Az ukrán elnök október 20-án a brüsszeli látogatás elmaradása nyomán Kubában, majd Brazíliában tesz látogatást.

Ackermann Sándor

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »