Ír-brit kormányzati vita egy ügyvéd halála körül

„Vannak helyzetek, amikor nyílt nézeteltérés alakul ki államok között. Ez most egy ilyen helyzet. Csalódottak vagyunk.” – jelentette ki Eamon Gilmore ír miniszterelnök-helyettes azok után, hogy találkozott Pat Finucane, egykori belfasti ügyvéd családtagjaival.

A találkozó apropója, hogy az 1989-ben otthonában meggyilkolt ügyvéd felesége és gyerekei az elmúlt kedden megbeszélést folytattak David Cameron, brit miniszterelnökkel. A család ugyanis 22 éve követel nyílt, pártatlan kivizsgálást a gyilkosság pontos körülményei kapcsán, mivel világosnak tűnik, hogy az akkori brit kormány tudtával ölték meg a jogászt. Finucane ugyanis több IRA-tagot is képviselt az északír igazságszolgáltatás előtt.

A család várakozásai ellenére ugyanakkor a brit miniszterelnök hivatalos bocsánatkérés és a gyilkosságban való brit kormányzati szerepvállalás elismerése mellett csupán az eddigi belső vizsgálatok újbóli felülvizsgálatát jelentette be. Ez pedig a hozzátartozók számára elfogadhatatlan, Finucane feleségének az Irish Times-ban megjelent szavaival élve „sokkos élmény”, mivel ez változatlanul elfogult és átláthatatlan nyomozást ígér, a halál körülményei pedig továbbra is titokban maradnak.

„Őszintén sajnálatosnak tartjuk, ami a múlt héten történt nem csupán azért, amit a családnak okozott, de mert jelentős diplomáciai incidenst jelent ez az ír és a brit kormány között.” – jelentette ki az ír miniszterelnök-helyettes, akinek gondolatait Enda Kenny, ír miniszterelnök is megerősített a korábbiakban.

Olti Máté

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »