Nem hátrálnak Obamától a feketék

Ahogy közeledik az Egyesült Államok kövektező elnökválasztása, úgy erősödnek az Obama újraválasztását sürgető hangok. Sok afro-amerikai szerint az első fekete elnököt – függetlenül attól, ki mennyire elégedett kormányzásával – becsületbeli ügy megtartani.

Tom Joyner rádiós műsorvezető hónapok óta kampányol azért, hogy hallgatói szavazatukkal Obamát támogassák a következő választásokon mondván, a feketéknek össze kell tartani. Reggeli adását több, mint 8 millió amerikai hallgatja, négyből egy köztük afroamerikai. Al Sharpton tiszteletes, Obama egyik közeli szövetségese maga is rádió- és tv programot vezet és előszeretettel ragadja meg a nyilvánosság adta lehetőségeket arra, hogy megvédje választott vezetőjét. Obama afroamerikai kritikusainak a következő sommás véleménnyel üzent:  “Nem azt mondom nektek, hogy hallgassatok, azt mondom, ne kényszerítsetek, hogy nekünk kelljen felszólalni!”

Bár Obama maga sosem kérte támogatóit, hogy pusztán bőrszíne miatt álljanak ki mellette, mégis sokan döntenek pusztán faji alapon. Joyner azt írja “BlackAmericaWeb.com”, azaz “Fekete Amerika” névre keresztelt blogján, ő maga nem szégyenll azért szavazni az elnökre, mert fekete. Úgy érzi most van itt a lehetőség az első színesbőrű vezető megtartására, ezért pedig akár a faji kártyát is érdemes előhúzni.

A 2008-as elnökválasztáson, amikor a fekete elnök alakja sokak szemében távoli álomképnek tűnt, könnyű volt afro-amerikaiak millióit mozgósítani a közös cél érdekében. Most azonban a gazdaság labilis helyzete és az emelkedő munkanélküliségi ráta mellett már nem elég a bőrszín, mint hívószó.

Ahogy az elmúlt időszak közvéleménykutatásai mutatják, az elnök népszerűsége jelentősen esett az afro-amerikaiak körében, ezzel egyidőben a Kongresszus Fekete Választmánya is hangot adott nemtetszésének az elnök politikáját illetően.

Eddie Glaude Jr, a Princeton Egyetem afroamerikai tanulmányokat oktató professzora szerint a téma számos vitát gerjeszt a fekete közösségben. Abban azonban többé-kevésbé egyetértés van, miszerint meg kell akadályozni a republikánusok térhódítását. Az Obamával kapcsolatos nézeteltéréseket igyekeznek “családon belüli ügyként” kezelni és házon belül elintézni.

Obama maga óvatosan fogalmaz e témában, nyíltan soha nem szólított fel faji alapú szolidaritásra.

Szabó Zsanett

Friss hírek