RMDSZ: kisebbségi kérdések az ET–küldöttség figyelmében

„Az elmúlt években jelentős eredményeket értünk el a kisebbségi jogok terén, de még sok a megoldásra váró kérdés” – tájékoztatta tegnap Kolozsváron a nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezmény alkalmazását felügyelő Európa Tanácsi bizottság tagjait Kovács Péter.

Az RMDSZ főtitkára, valamint két helyettese, Magyari Tivadar és Bodor László elsősorban a nemzeti kisebbségek általános helyzetét, az RMDSZ törvényhozási prioritásait osztotta meg a magas rangú küldöttséggel, de külön kitért az október 20-án kezdődő népszámlálásra, ennek a romániai magyarság életében játszott fontosságára.

Kovács Péter szerint a nemzeti kisebbségek jogérvényesítése terén elért eredmények kétségkívül a többszintű politikai képviseletnek tudhatók be, annak, hogy a szövetség ott van a parlamentben, a kormányban, valamint a megyei és helyi önkormányzatokban. „Sikerült elfogadtatni az új tanügyi törvényt, jelentős előrelépést könyvelhetünk el az oktatás, az egészségügyi rendszer decentralizációja terén” – mondta a főtitkár. Kovács Péter további pozitívumként említette, hogy idén már második éve felvételizhettek magyar fiatalok a rendőrakadémiára számukra elkülönített helyekre.

A szövetség főtitkára kitért azokra a kérdésekre is, amelyekre eddig nem sikerült politikai megoldást találni. Példaként említette a régiók átszervezését, a kisebbségi törvényt, valamint a marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen kialakult helyzetet.

Tájékoztatásában hangsúlyt fektetett a közelgő népszámlálásra is. Felhívta a figyelmet arra, Marosvásárhelyen, Nagyváradon és Kolozsváron az illető megyei Statisztikai Hivatalok által tartott számlálóbiztosi képzéseken a számlálóbiztosokat úgy tájékoztatták az akkreditált kiképzők, hogy a nemzetiségről, anyanyelvről és vallásról csak a kérdezéskor jelen lévő személyek nyilatkozhatnak.

Kitekintő / Új Magyar Szó

Friss hírek