Dunaszerdahely: Eltávolították a kétnyelvű útjelző táblát

Három napig állhatott az a kétnyelvű útjelző tábla Dunaszerdahely mellett, melyet a Kétnyelvű Dél-Szlovákia csoport aktivistái helyeztek ki.

A tábla szombaton került ki a 63-as út mellé. Szerepelt rajta Bős, Pozsony, és Dunaszerdahely magyar neve is. Eltávolítása várható volt, hiszen az aktivisták nem kértek engedélyt felállítására. A táblát kedden reggel a pozsonyi közútkezelő vállalat távolíttatta el.

A Kétnyelvű Dél-Szlovákia csoport azzal indokolta a tábla kihelyezését, hogy a 63-as úton naponta több ezer autó fordul meg és a forgalom 81 százalékát helyi járművek alkotják, az utazók legalább 65 százaléka pedig magyar nemzetiségű. Hozzátették, ezen állításuk nem puszta feltételezés, önkénteseik a táblaállítást megelőzően napokat töltöttek el az elhaladó forgalom felmérésével és elemzésével.

A csoport arra is biztatni szeretné a kétnyelvűségért tenni akaró civileket, hogy lépjenek fel jogos nyelvi és kisebbségi jogaik védelmében akár hasonló szimbolikus akciókkal, akár a mindennapi tetteikkel. Mindehhez annyi is elég, ha valaki nem szégyelli anyanyelvét használni az üzletekben vagy a hivatalokban. „Ne féljünk jogainkat kihasználni ott, ahol adottak, és követelni ott, ahol nem!” – zárták hétfői nyilatkozatukat.

Kedden a csoport Facebook-oldalán így kommentálta a tábla eltávolítását: „Senki se csüggedjen, erkölcsi győzelmet arattunk az asszimilációs politika és a közömbösség felett. Hajrá civil mozgalmak!”

Az államtitkár segítségét kérik

Nyílt levelet intéztek a Kétnyelvű Dél-Szlovákia aktivisái Érsek Árpád (Híd) közlekedési államtitkárhoz a 63-as főút mellőt eltávolított kétnyelvű közlekedési tábla kapcsán.

A nyilatkozat szerint : „A többnyelvű közlekedési táblák az Európai Unió más tagállamaiban magától értetődőek, hiszen ez része az európai toleranciának és etnikai sokszínűségnek! Ezen súlyos hiányosságot az új kisebbségi nyelvhasználati törvény sem orvosolta.”

Az aktivisták arra kérik az államtitkárt, „mint magyar érdekeket képviselő politikus, tegyen meg mindent a tábla visszaállításáért és a magyarlakta területek közlekedési tábláinak kétnyelvűsítéséért.”

„Tisztelt Államtitkár Úr! Mikor a tábláról készült fotó megjelent a Kétnyelvű Dél-Szlovákia facebookos oldalán, Ön egy hozzászólásban kijelentette, ezt a nyelvtörvénynek köszönhetjük. Nem köszönhetjük annak, hiszen amennyiben a nyelvtörvény lehetőséget biztosítana a kétnyelvűségre, minden közlekedési tábla tartalmazná a magyar megnevezéseket. Arra kérjük Önt, hogy most mutasson személyes példát, és harcolja ki ezt. Akkor tudni fogjuk, kinek kell majd köszönetet mondanunk!” – zárul a nyilatkozat.

Nem az első

A csoportosulásnak nem ez volt az első, kétnyelvűséget követelő akciója. Szeptember elején az aktivisták megafonnal jelentek meg a párkányi vasútállomáson, majd magyarul és angolul is bejelentették a vonatok érkezését.

Kitekintő / Bumm.sk / Új Szó

Friss hírek