Vietnamban járt Merkel

Stratégiai partnerségi megállapodást írt alá a német kancellár a kereskedelmi kapcsolatok szorosabbá fűzése céljából Vietnammal, amely közben az Európai Unióval is szabadkereskedelemre lépne.

Angela Merkel német kancellár kétnapos látogatásán egyeztetéseket folytatott Nguyen Tan Dung vietnami miniszterelnökkel a két ország közti kereskedelem volumenének növelése céljából. Németország az ázsiai kommunista állam legnagyobb európai kereskedelmi partnere. A találkozó eredményeképpen a két vezető stratégiai partneri megállapodást kötött a tavalyi 5 milliárd dolláros kereskedelmi forgalom bővítése és a két állam közti kapcsolatok szorosabbá tétele érdekében. Hasonló partneri egyezmény köti össze Hanoit Kínával, Oroszországgal, Japánnal és Dél-Koreával.

A német kancellár részt vett a Ho Si Minh városban megrendezett Vietnami-Német Gazdasági Fórumon (Vietnam-Germany Economic Forum), ahol hangsúlyozta: Berlin továbbra is támogatja Vietnamot az Európai Unióhoz fűződő kapcsolatainak fejlesztésében, illetve az ország piacgazdaságként való elismerésében. Merkel beszédében kiállt a Vietnam és az EU között aláírandó Szabadkereskedelmi Megállapodást (Free Trade Agreement) mellett is.

Az esemény természetesen nem múlhatott el anélkül, hogy az európai válság szóba kerüljön. A német kancellár azt megelőzően, hogy a szlovák parlament először elutasította volna az Európai Pénzügyi Stabilitási Alap bővítésének javaslatát, még így fogalmazott: az eurózóna országaiban megvan a politikai akarat a krízis legyőzésére, amely az ingatag európai bankszektort veszélyezteti. Habár Merkel és Nicolas Sarkozy ígéretet tett, hogy a hónap végéig egy átfogó megoldást dolgoznak ki az európai válság kezelésére, a német kancellár a Hanoi-ban adott sajtótájékoztatóján nem volt hajlandó belemenni a részletekbe.

Győri Hajnalka

Friss hírek