Így fejlesztik a magyar-azeri kereskedelmi kapcsolatokat

Október 11-én először lépett magyar köztársasági elnök Azerbajdzsán földjére. A látogatás apropóját a kétoldalú gazdasági kereskedelmi kapcsolatok fellendítése adta.

Magyarország és Azerbajdzsán 20 éve áll diplomáciai kapcsolatban egymással. A két ország viszonya idén került új alapokra. Februárban átadták Bakuban a magyar nagykövetséget, Csutora Zsoltot kinevezték nagykövetnek, júliusban pedig megkezdődött a vízumok kiadása.

A Kaszpi-tenger partján fekvő ország 2011-et hivatalosan is a turizmus évének nyilvánította. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy egyre nő majd a Magyarországra látogató azeriek száma. Legtöbbjük azért jön Magyarországra, hogy itt folytasson egyetemi tanulmányokat – olvasható a bakui magyar nagykövetség honlapján.

Élénkülő kereskedelmi kapcsolatok

A két ország közötti kereskedelem az elmúlt évhez képest 10 százalékkal nőtt az év első felében és ez vélhetőleg tovább fog nőni, a kétnapos találkozón ezért szóba kerültek a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok fellendítésére irányuló törekvések is. Míg Magyarország elsősorban gyógyszeripari termékeket, orvosi műszereket, gépi technológiát, valamint buszokat, élelmiszeripari termékeket tudna a Kaszpi- tenger partján fekvő országba exportálni, addig a másik fél földgázzal tudna hozzájárulni a kereskedelmi kapcsolatok elmélyítéséhez.

AGRI

A magyar-azeri kapcsolatok szorosabbra vételéhez hozzájárul a 2010 szeptemberében Azerbajdzsán, Grúzia, Románia és Magyarország által aláírt AGRI-szerződés is, aminek értelmében az energiafüggőség csökkentése végett új gázvezetéket építenének, amely az azeri földgázt cseppfolyósított formában Románián át juttatja majd el Magyarországra. A tavalyi évben megálmodott projektről nem sokat lehetett hallani az utóbbi időben, azonban a köztársasági elnök látogatásai lökést adhatnak a terv megvalósításához.

A várható folytatás

Schmitt Pál novemberben újabb látogatást tesz Azerbajdzsánban, továbbá ellátogat Üzbegisztánba és Türkmenisztánba is, szintén a gazdasági kapcsolatok erősítése végett. Ezzel egy időben kerül sor a magyar-azeri üzleti fórumra is, így a köztársasági elnök mellett számos magyar üzletember is tájékozódik majd Azerbajdzsánban.

Csontos Zsuzsanna

Friss hírek